Gå til sidens hovedinnhold

- Her er vårt ferieparadis

Bli med til Fjällbacka. Svenskekystens hotteste sted.

SVENSKEKYSTEN (Nettavisen): - Da vi kom inn i hytta sa det bare pang for oss begge. Jan Petter var helt salig i blikket, og vi bestemte oss for at denne hytta måtte vi ha, sier Randi Bagge til Nettavisen.

Se stor bildekarusell lenger ned.

Hun og ektemannen Jan Petter Skar har funnet lykken i den lille kystbyen Fjällbacka på vestkysten av Sverige.

Fjällbacka mest populært
Forrige uke kunne du lese Nettavisens to dybdeartikler om det svenske hyttemarkedet.

- Fjällbacka er det mest populære stedet på svenskekysten, sa eiendomsmegler Johan Siborne til Nettavisen.

Da vi kom inn i hytta sa det bare pang for oss begge.

MER FRA NETTAVISEN.NO/BOLIG:

Dette må du vite om hytte i Sverige

Her gjør du hyttekuppet

Her får du aller billigst mat

Sommerkos med barn og barnebarn
Randi Bagge og Jan Petter Skar tilbringer store deler av sommerhalvåret mellom mai og august, samt høst- og påskeferier, på hytta i Fjällbacka. Den er også flittig brukt av barn og barnebarn.

Slik den koselig innredede hytta med de fargesprakende hageblomstene og den fantastiske utsikten og beliggenheten ser ut i dag, er det ikke vanskelig å forstå at de to falt pladask en vårdag i 2001. Men hadde man sett hytta den gang ville det nok ikke vært like åpenbart.

Luktet råttent og mugg
- Vi hadde sikkert sett på 50 hytter før vi så denne på nettet, men det var dårlige bilder og den så råtten ut. Vi dro hit to ganger uten å finne den, så tilslutt måtte vi gå rundt med et bilde av den i hånda og lete oss fram. Og ganske riktig, da vi fant den var den nedslitt og det lukta råttent og mugg, forteller de.

Men paret så altså potensialet i det de trådde over dørterskelen og har i etterkant forvandlet hytta til en liten perle.

Budkrig
- Vi havnet i en budkrig med naboene, som også var interessert i hytta, men tilslutt fikk vi tilslaget på 1,65 millioner svenske kroner, forteller Bagge.

Det var rundt 300.000 kroner under prisantydning.

Inte säljar man väl til norrmänn när grannarna är intresserade.

- I ettertid fikk vi høre at naboene som tapte budrunden hadde blitt litt sure på selgerne. ”Inte säljar man väl til norrmänn när grannarna är intresserade” hadde de sagt. Men selgeren hadde bare heist på skuldrene og sagt at det bare hadde vært å by høyest, så ville de fått den, sier Skar og bedyrer at de har et veldig godt forhold til alle naboene.

Han antar at de måtte ha betalt bortimot det dobbelte for en tilsvarende hytte i Norge på samme tid.

Kraftig verdiøkning
Nylig gikk et lite båthus på 17 kvadratmeter et steinkast unna for tre millioner kroner. Man kan bare tenke seg hva hytta til Bagge Skar er verdt i dag.

Med rundt 35 kvadratmeters førsteetasje, to loftssoverom, et stort uthus, nydelig blomsterhage og en femtedels eierandel i en stor sjøbod, er det ikke tvil om at verdien har økt kraftig.

- Men det er uaktuelt å selge. Dette er vårt smultronställe – det beste stedet på jord, stråler de to.

Dette er vårt smultronställe.

Språkforvirring
Smultron betyr markjordbær på norsk, og familien har opplevd at språkforvirring kan få artige utfall.

- Vi hadde bestilt vinduer i Tanum og oppsøkte vår mann på kontoret der. Vi ba om å få snakke med Olsson, og resepsjonsdamen sa at han var ledig. Supert, tenkte jeg og løp opp på kontoret hans. Der var han ikke, så jeg spurte en av kompanjongene hans. ”Han er ledig”, fikk jeg igjen til svar, og da begynte jeg å skjønne. ”Ledig” betyr på svensk å ha fri fra jobben, og jeg rødma litt da jeg forsto at jeg hadde misforstått helt, sier Jan Petter Skar.

Har pusset opp hele hytta
Det driftige paret rev etter overtagelsen ut tapet, linoleum og alt som luktet muggent. Nytt tak ble lagt, hytta ble isolert på ny og et hyggelig soveloft ble laget.

I tillegg har de satt inn kjøkken, laget dør til altanen og bygd ut badet. Stort sett alt har de gjort selv, bortsett fra reisverket på badet og rørlegger.

- Det er gøy å pusle med ting her, for alt er så lite, sier Randi Bagge.

Her ser du en bildekarusell fra den sjarmerende hytta - artikkelen fortsetter under.

582

Dumt å søke om lov
Men spesielt én ting har voldt en god del problemer.

- Vi ville være lovlydige og søkte om lov til å sette inn altandør, men det viste seg å være dumt. Vi fikk riktignok lov til å sette inn døren, men fikk samtidig beskjed om å rive altanrekkverket og glassruter som var satt inn mot vinden fra sydvest. Svenskene bare gjør ting uten å søke, så nå har vi funnet ut at vi kanskje bare skal gjøre det vi og. Det har vært mange papirer som har blitt sendt frem og tilbake de siste årene på grunn av altanen, og saken er ennå ikke avklart, forteller de to.

Det viste seg å være dumt å søke om lov til å sette inn altandør.

Glidd inn i nabomiljøet
Paret er opptatt av å gli inn blant lokalbefolkningen og synes noe av sjarmen med stedet er at de er de eneste nordmennene på hyttefeltet på svabergene litt sør for sentrum.

- Naboene var nok litt skeptiske da vi kom hit. De lurte på om vi var rike, blærete nordmenn. Men da de skjønte at vi var ganske alminnelige ble vi akseptert med en gang, sier de og forteller om en episode.

- Vi skulle sette opp en flaggstang, og naboene var svært nysgjerrige på hva hullet vi gravde var til. Først sa jeg på fleip at vi gravde etter gull. Da de så at vi satte opp en flaggstang, lurte de på hva slags flagg vi skulle henge opp. Jeg sa vi hadde tenkt på et sjørøverflagg. Men vi kjøpte selvfølgelig en svensk og ikke en norsk vimpel, noe naboene var glade for, sier Skar.

Vi kjøpte selvfølgelig en svensk og ikke en norsk vimpel.

Få fastboende, mange sommergjester
Han antar at det er rundt 1000 fastboende i Fjällbacka, men at kun rundt 15 hus på sjøsiden er bebodd om vinteren.

- De som arver hus har ikke råd til å beholde dem, så husene selges som hytter. Det er helt dødt her om vinteren, sier Skar.

Derimot kryr det av hytte- og båtturister i Fjällbacka om sommeren.

Og skulle du være blant dem som besøker stedet i årene fremover, kommer du kanskje til å se Randi Bagge og Jan Petter Skar der de nyter tilværelsen i sitt smultronställe.

MER FRA NETTAVISEN.NO/BOLIG:

Dette må du vite om hytte i Sverige

Her gjør du hyttekuppet

Her får du aller billigst mat

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken