Gå til sidens hovedinnhold

Fjellstøtt om sorg

Det enkleste er ofte det beste, som i Ole Giævers «Fjellet».

Fjellet - Norge 2011. Regi: Ole Giæver. Med Ellen Dorrit Petersen, Marte Magnusdotter Solem

Aldersgrense: Tillatt for alle

Nora og Solveig er på fjelltur. De skal tilbake til et sted de begge frykter. Underveis rulles historien opp om hvorfor. Solveig har ønsket turen fordi samlivet helt har gått i stå. Det er utgangspunktet for Ole Giævers første spillefilm etter den flotte novellefilmen «Sommerhuset».

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Giæver bestemte seg for å lage «Fjellet» fordi han ville i gang og finansieringen av hans egentlige prosjekt tok veldig lang tid. Og noen ganger kan det enkleste være det beste. «Fjellet» er blitt et veldig intimt kammerdrama om et par i en stor (fjell)verden.

I et landskap der tiden virker som den har stått stille, står også forholdet helt i stampe for Nora og Solveig.

Ellen Dorrit Petersen og Marte Magnusdotter Solem gjør begge en svært troverdig innsats som paret med den store sorgen. Manuset og skuespillernes innsats gjør at dette virker veldig ekte og veldig nært. Det er en stille, men god rytme i filmen som ikke slutter å dunke før siste bilde.

Det er imidlertid greit at filmen er litt kortere enn andre spillefilmer, for prosjektet med to kvinner på en fjellviddee er noe begrensende hva både drama og filmlengde angår. Likevel presenterer «Fjellet» noe annet i norsk filmsammenheng. Sammen med Anne Sewitsky («Sykt lykkelig, Jørgen+Anne = Sant) er Giæver en ny frisk stemme som lover meget godt for fremtiden.

Det er da kanskje også et tegn i tiden at begge ble valgt ut til filmfestivalen i Berlin foran mer durkdrevne norske regissører i en filmvår der norske filmer presenteres på kino hver uke.

SE VIDEO AV FJELLET

HTML EMBED
Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken