Gå til sidens hovedinnhold

Leiefeber i hyttemarkedet

- Det er også blitt vanligere at folk venter med å bestille hytte til rett før feriestart, sier utleier.

Oslo (ANB): Svært mange nordmenn kommer til å tilbringe årets høstferie i leid hytte på fjellet. Det samme gjelder for vinterferien neste år.

- Nesten halvparten av bestillingene vi mottar, gjelder norske hytter. For sesongen som starter nå, er fjellet i Sør-Norge spesielt populært. Det er stor interesse for blant annet Trysil, Kvitfjell, Hemsedal og Vrådal, sier leder Torbjørn Fredman i Novasol, som er Nord-Europas største utleievirksomhet av feriehus.

- Bestillingene fra nordmenn som vil leie hytte i høst og til vinteren har økt med 18 prosent sammenliknet med fjorårets sesong, sier han til det oppdragsfinansierte pressebyrået Newswire.

I siste liten
Mange bestiller imidlertid i siste liten.

- Det er blitt mer og mer vanlig at folk venter med å bestille hytte til rett før feriestart. Det har vært trenden også nå foran høstferien, sier Nils Erik Hulbak, som driver utleie av flere hytter i Hemsedal.

Men belegget på hyttene ser ut til å bli høyt utover høsten og vinteren.

- Folk kommer for å oppleve høsten i fjellet til langt ut i oktober. Så kommer det nye topper til jul og nyttår, og i skolens vinterferie, sier Hulbak.

Bruker naturen
Flere enn før bruker også naturen aktivt når de ferierer til fjells, mener han.

- Det har nok sammenheng med at vi de senere årene har lagt økt vekt på informasjon om turstier, naturopplevelser og severdigheter. På hyttene er det kart og brosjyrer som gjør det lettere å ta omgivelsene i bruk, sier Hulbak.

Novasol jobber nå for å få flere hytteeiere til å informere på denne måten.

- Dette er viktig for mange som skal feriere på et nytt sted, og kan ha betydning for valg av hytte. Derfor ser vi gjerne at utleier sørger for å legge ut kart og annen aktuell informasjon. For slike hytter vil det fra 2011-sesongen framgå av nettsidene våre at det finnes merkede turstier i nærheten, sier Torbjørn Fredman.

Kroatia og Spania
Novasol leier også ut hytter i utlandet, og for de solhungrige er det Kroatia og Spania som frister mest.

For reisemål med sol og varme er veksten i antall bestillinger spesielt høy. Kroatia er i ferd med å bli en favoritt.

- Her er antall bestillinger av feriehus og leiligheter mer enn doblet det siste året. Særlig har Dalmatia-området blitt populært, med steder som Zadar, Dubrovnik, Split og Makarska, sier Fredman.

Også ferieboligene i Spania er etterspurt blant nordmenn.

- Bestillingene for høst- og vintersesongen har økt med over 80 prosent. Størst økning ser vi for Marbella og Costa Blanca. I tillegg er Torrevieja og Mallorca populære reisemål, sier Fredman. (ANB)

Kommentarer til denne saken