HTML EMBED

Flotte norske fjellturer

Den norske fjellheimen byr på vandrerparadis i verdensklasse, og du er sjelden langt unna en spektakulær utsikt. Her er ti turforslag vi håper vil lokke deg ut og opp på høstfjellet.

Det å komme seg til fjells er enklere enn mange tror, og er du først ute i fjellet, skjønner du ikke hvorfor du ikke gjorde det tidligere. Eller gjør det oftere.

De fleste nordmenn har vent seg til å ha et konstant lydspor i tilværelsen. Selv midt på natten summer byen av lyder. Du slipper aldri helt unna. Samtidig bærer mange i seg en lengsel etter stillheten i naturen.

Det vil si – viddene og høyfjellet er heller aldri helt tyst. Det er alltid noe som rører seg. En hvisken i vinden, eller rasling i lyngen. En rovfugl skriker plutselig til, mens bekken klukker liflig utenfor teltduken eller hytteveggen.

Vi lengter ut i naturen, samtidig som stadig flere – paradoksalt nok – flytter til byene. Ingen kjøper så mye friluftsutstyr som oss, men dørstokkmila er ofte lang, og alt for mange gjemmer ryggsekken, termosen og teltet innerst i boden.

Vi har derfor laget ti turforslag fra hele Norge, som vi håper skal gi en liten dytt videre for å ta fjellene, viddene eller skogene fatt. For det finnes ikke noe mer avslappende, sunnere eller billigere enn å begi seg ut i den praktfulle norske naturen.

Fjelltur i BUSKERUD/TELEMARK

1. Hardangervidda

Utgangspunktet for denne turen er Solheimstulen øverst i Jønndalen i Uvdal, øverst i Numedal.

Setra ligger i utkanten av Nord-Europas største høyfjellsplatå, som strekker seg fra Røldal i Odda kommune i sør til Finsedalen ved Bergensbanen i nord. Platået, som hovedsakelig ligger på 1100–1200 meter er på 8000 kvadratkilometer, og for 9000 år siden – etter at isen hadde trukket seg tilbake – vokste det frem et lavdekke som ga næringsgrunnlag for reinen. Menneskene fulgte etter, og det er funnet mer enn 250 steinalderboplasser her.

Vidda mangler kanskje mye av det plantelivet du finner i lavere strøk, men har samtidig mye annet spennende, som jaktfalk, kongeørn, fjellrev og én og annen snøugle. Du kan også støte på villrein, og i de fleste vannene spretter ørreten.

Et sant eldorado for friluftsentusiasten.

Ruteforslag på Hardangervidda

Solheimstølen til Mårbu turisthytte. Neste dag til Rauhelleren turisthytte, og tilbake til Solheimstulen på dag tre. Traséen er godt oppmerket.

Lengde
Tre dager – ca. 60 km.

Vanskelighetsgrad
Enkel til middels

Hyttemuligheter på Hardangervidda

Alle tre ovennevnte stoppesteder har overnattingsmuligheter.

Reisen til Hardangervidda

Det går buss til stoppestedet på Riksvei 40. Derfra er det 15 km til Solheimstølen. Det er for øvrig bilvei frem til hytta både sommer og vinter.

Nyttig om Hardangervidda på nett

> Hardangervidda Nasjonalpark

Saken fortsetter under bildet

Fjelltur i HEDMARK/OPPLAND

2. Rondane

Norges første nasjonalpark, som fyller femti år i år, ligger i høyfjellsområdet mellom Gudbrandsdalen og Atndalen.

På denne femdagersturen fra nord til sør, går du gjennom et tverrsnitt av mangfoldet Rondane har å by på, over høye topper og gjennom frodige daler, forbi glitrende fiskevann og gamle støler.

Det var jaktglade engelskmenn som i sin tid dro i gang turismen i området. En engelsk lord fikk til og med satt opp tre steinhytter, som står der ennå, den høyeste på Gråhø på hele 1620 meter over havet.

Ruteforslag i Rondane

Turen starter på Hjerkinn og avsluttes på Spranget (Otta). Det er stopp underveis på helholdsvis Grimsdalshytta, Øvre Dørålseter, Bjørnhollia og Rondvassbu.

Lengde
Fem dager.

Vanskelighetsgrad
Middels til noe tøff

Hyttemuligheter i Rondane

Det er overnattingsmuligheter på alle de nevnte stoppesteder.

Reise til Rondane

Ta toget til Hjerkinn. Fra Spranget går det buss til Otta. Derfra går det tog.

Nyttig om Rondane på nett

> Rondane Info

Fjelltur i OPPLAND

3. Jotunheimen

En fjelltur behøver ikke være så lang, og vandringen opp til Bitihorn sør i Jotunheimen, ved Valdresflye, tar ikke mer enn en snau ettermiddag. Det er en flott tur med spektakulær utsikt fra det 1607 meter høye toppen.

Valdres utgjør på et vis et midtpunkt mellom Bergen og Oslo, og de rullende fjellene i området gir mange vandremuligheter, både i merkede og umerkede løyper. Området er for øvrig godt tilrettelagt for sykkel, med milevis med gode sykkelveier og stier. Fisking i Valdres, for å sitere Viggo Sandvik, er også en viktig syssel i området, med mengder av både store og små vann.

Ruteforslag i Jotunheimen

Følg Fylkesvei 51 ca. 10 km fra Beitostølen, til Sameleiren. Fra parkeringsplassen følger du en T-merket sti ca. én km innover. Etter passering gjennom reingjerdet dreier stien til venstre mot toppen. PS: Stien fortsetter videre til Yksendalsbu, for den som ønsker å forlenge turen.

Lengde
Fire–fem timer – 10 km tur–retur. Stigningen er ca. 550 høydemeter.

Vanskelighetsgrad
Enkelt til middels. (Egner seg for barn fra seks–syv år.)

Hyttemulighet i Jotunheimen

Beitostølen har både hoteller, leiligheter og hytter til leie. På Radisson BLU Resort Beitostølen er det til og med et flott spa.

Reise til Jotunheimen

Valdresekspressen (buss) går via Beitostølen, eller du kan ta Øst-VestXpressen fra Vestlandet. Det går også fly til Fagernes.

Nyttig om Jotunheimen på nett

> Visit Beitostølen

Fjelltur i NORDLAND

4. Lofotfjellene

Øyriket i Lofoten er ikke det første folk forbinder med fjellturer, men de dramatiske fjellene som flere steder stuper rett ned i havet er også flotte utfluktsmål.

Det finnes mange alternativer, alle lett tilgjengelig. Rammen rundt er uansett noe av det vakreste som finnes. Lofoten er et levende kulturlandskap, med fiskevær som yrer av liv – ikke minst under skreisesongen, og når turistene for alvor inntar øyene på sommeren.

Vestvågøy har generelt det beste terrenget for den som foretrekker litt mer varierte turer, selv om det kan være tøft nok å klatre opp noen av toppene.

Stamsund ligger rett under de karakteristiske fjellformasjonene Kattberget, Mannfallet og Steinstind (509 moh.), og du kan få med deg alle tre på én tur. En bedre introduksjon til Lofotens flotte fjell skal du lete lenge etter.

Ruteforslag i Lofotfjellene

Ved Hagskaret, midt mellom Leknes og Stamsund, følger du en oppmerket sti til Justadtinden (738 moh). Her oppe har du følelsen av å stå på Lofotens tak.
NB: Bruk av kart anbefales.

Lengde
Rundt fem timer tur–retur – ca. 20 km.

Vanskelighetsgrad
Middels

Hoteller i Lofoten

Det finnes flere hoteller og rorbuanlegg i Stamsund og på Leknes.

Reise til Lofoten

Det går fly til Leknes via Bodø.

Nyttig om Lofoten på nett

> Visit Lofoten

Saken fortsetter under bildet

Fjelltur i HEDMARK

5. Femundsmarka

I Femundsmarka vandrer du i et usedvanlig variert terreng, fra skog til høyfjell og åpne vidder, uten at det behøver å være anstrengende.

Du kan i tillegg tilbakelegge mil etter mil uten å se et annet menneske. I ett av de største sammenhengende, urørte villmarksområder i Sør-Skandinavia, finner du krokete furukjemper, bortgjemte sjøer og vakre fiskevann du som regel har helt for deg selv.

Femundsmarka nasjonalpark er kjent for sitt særpregete dødislandskap, som er geologiske formasjoner etter siste istid. De store isbreenes etterlatenskaper preger landskapet også på annet vis, med blokkmark, morenerygger og lange, slake landskapslinjer. Et praktfull område, som altfor få benytter seg av.

Ruteforslag i Femundsmarka

Den oppmerkede ruta går fra Røros til Elgå, via Marenvollen, Langen, Ljøsnåvollen, Røvollen og Svukuriset.
PS: Et annet alternativ er å bruke Svukuriset som utgangspunkt for dagsturer i området.

Lengde
Seks dager

Vanskelighetsgrad
Middels

Hyttemuligheter i Femundsmarka

Både på Marenvollen og Røvollen har DNT fine hytter. På Langen finner du en gjestegård, på Øjøsnåvollen en seter og på Svukuriset en større fjellgård.

Reise til Femundsmarka

Det går buss og tog til Røros. Fra Elgå til Femundsenden går det i tillegg rutebåt. Derfra går det buss videre til Trysil og Rena.

Nyttig om Femunden på nett

> Femundsmarka

Fjelltur i FINNMARK

6. Finnmarksvidda

Med et flateinnhold på 22 000 kvadratkilometer er Finnmarksvidda Norges største høyfjellsplatå. Vidda byr på uendelige muligheter for turer, og den er relativt lett å vandre i. Den største utfordringen er utvilsomt myggen, som er spesielt hissig midt på sommeren. Problemet avtar ut over i august, og tidlig høst er den beste tiden for å begi seg vidda i vold.

I viddas ytterkant er det flere ruter å velge blant. Øver Anarjokka nasjonalpark helt sør på vidda, og Stabbursdalen vest for Porsangerfjorden, er to fine områder.

For den som vi få med seg det indre av vidda, er turen mellom Alta og Karasjok den beste. Turen går over den nordlige delen av vidda i sørøstlig retning, langs flotte fiskevann og uendelige blåner. Underveis vil du kunne støte på rein, selv om de fleste dyrene på denne tiden av året beiter ute på kysten.

Ruteforslag på Finnmarksvidda

Stilla øverst i Tverrelvdalen utenfor Alta fører deg til Joatkajávri fjellstue. Du kan også starte fra Bæskades, og krysse den imporende canyonen som leder opp til Altademningen. Turen ender like vest for Karasjok.

Lengde
Én uke – ca. 150 km

Vanskelighetsgrad
Middels til hard, litt avhengig av tempo og distanse.

Hyttemulighet på Finnmarksvidda

Statens fjellstuer tilbyr overnatting. Eget telt er et alternativ om du ønsker å dele opp turen.

Reise til Finnmarksvidda

SAS, Norwegian og Widerøe flyr til Alta. Fra flyplassen kan du ta drosje til Stilla.

Nyttig om Finnmarksvidda på nett

> Altatours
> Visit Nord-Norge

Saken fortsetter under bildet

Fjelltur i TROMS

7. Dividalen

Vekslingen mellom skogkledde daler, bratte fjell, trange kløfter og åpne vidder er typisk for det nordnorske innlandslandskapet. Alt dette finner du mye av i Dieváidvuovddi – eller Øvre Dividalen Nasjonalpark for den som ikke behersker nordsamisk.

Dette varierte skog- og fjellområdet inn mot svenskegrensen byr på mange samiske kulturminner – alt fra førkristne offerplaser og kjøttgjemmer, til gammer og reingjerder. I tillegg kan du treffe på ulike rovdyr (tetteste bestand av jerv i landet) og nyte fine fiskevann.

Kjerneområdet i nasjonalparken ligger i dalføret langs Divielva, der også de fleste vandretraseene går. Du starter nedenfor tregrensa og ender opp i høyfjellet.

Ruteforslag i Dividalen

Turen går i sløyfe, med utgangspunkt i snuplassen øverst i Dividalen, langs Anjavassdalen til Vuomajohka (elv), videre mot Vuomajarvi (fjell) og Blåfjell. Løypene er godt merket

Lengde
To til tre dager – 20 til 40 km avhengig av trasé.

Vanskelighetsgrad
Middels

Hyttemuligheter i Dividalen

Dividalshytta (DNT) kan brukes. Du kan også ta inn på den ubetjente Ole Nergårdbua, en skogskoie kjent fra Lars Monsen-boka «Norge på langs», og DNTs Vuomahytta.

Reise til Dividalen

Du kan fly inn enten til Evenes, Narvik, Bardufoss eller Tromsø. Derfra kan du leie bil, eller ta buss/drosje.

Nyttig om Dividalen på nett

> Visit Nord-Norge

Fjelltur i NORD-TRØNDELAG

8. Børgefjell

Børgefjell nasjonalpark er Norges nest eldste nasjonalpark etter Rondane, og et fenomenalt naturområde, som inneholder både arktisk fauna og mer tradisjonell fjell- og skogsnatur.

Her har også samene holdt til i flere hundre år, noe som preget kulturlandskapet her inntil begynnelsen av 1900-tallet. Det er fremdeles tamreindrift i hele området, noe du vil oppdage når du vandrer innover i det omfattende stinettet. Få av stiene er imidlertid merket, så det kan være greit å få med kjentfolk. For den som vil utfordre naturen (og seg selv) er dette stedet.

Parken er et viktig område for flere dyrearter, og både gaupe, jerv, ugler og rovfugler, samt ulike våtmarksfugler, holder til her. Variasjonen er med andre ord stor, noe som setter en ekstra spiss på naturopplevelsen.

Ruteforslag i Børgefjell

Kvigtinden med sine 1699 moh. er dronningen av Børgefjell, og et fint vandremål som er lett å bestige. Start enten fra Simskardet i Nordland, eller Namsvatnet i Nord-Trøndelag. I Børgefjell bør du ha kjennskap til kart og kompass. Her er ingen merkete stier eller traséer.

Lengde
Tre til fem dager

Vanskelighetsgrad
Middels til tøff

Hyttemuligheter ved Børgefjell

Det finnes hytter til utleie i og rundt kommunesenteret Røyrvik. Du kan også kjøpe turpakker som blant annet inkluderer både guide, fiskeutstyr, overnatting og kano.

Reise til Børgefjell

Du kan fly til Trondheim, og ta toget til Namsskogan. Husk å bestille tilbringertjeneste (taxitransport til busstakst) til Røyrvik minst seks timer før du vil dra.

Nyttig om Børgefjell på nett

> Visit Børgefjell

Fjelltur i NORDLAND

9. Saltfjellet

Saltfjellet skiller regionene Helgeland og Salten, og strekker seg fra kysten inn til svenskegrensen. Områdets mest påfallende severdighet er Svartisen, som egentlig er to isbreer – Vestre og Østre Svartisen.

Denne turen tar oss ikke helt frem til selve iskappen, men ruten går likevel mellom vann og spisse tinder. Området mellom Lønsdal stasjon og endepunktet Saltfjellstua inkluderer både toppturer, bading og fiske, og med den kjente DNT-stua som utgangspunkt ligger mange opplevelser og venter i dette pratfulle naturområdet.

Ruteforslag i Saltfjellet

Lønsdal stasjon til Saltfjellstua og tilbake. Ruten er merket.

Lengde
Syv timer – ca. 25 km

Vanskelighetsgrad
Middels

Hyttemulighet i Saltfjellet

Du kan overnatte i den ubetjente Lønsstua (DNT) før du begynner vandreturen. Det er også sengeplasser i Saltfjellstua.

Reise til Saltfjellet

Du kan fly til Bodø, og derfra ta toget som stopper på Lønsdal stasjon.

Nyttig om Saltfjellet på nett

> Bodø og omegns turistforening

Saken fortsetter under bildet

Fjelltur i OSLO

10. Nordmarka

Få om noen hovedsteder har så mye villmark i bakgården som Oslo. Oslomarka har fantastiske turmuligheter som inkluderer både skog, dalfører og fjell.

For den som vil ut på en litt lengre tur, kan vannet Katnosa være en fin introduksjon til de mange mulighetene som befinner seg i hovedstadsområdet.

Ruteforslag i Nordmarka

Ringkollen nordvest i Nordmarka, i Ringerike kommune, mellom Hønefoss og Oslo, er et fint startpunkt. Startsted er Jonsetangen parkeringsplass. Turen går via Finnerudsæter. Ruten er godt oppmerket helt frem til Katnosdammen, samt videre både til Oslo og Hakadal.

Lengde
Syv–åtte timer

Hyttemulighet i Nordmarka

Du rekker fint frem og tilbake på dagen. I stedet for å snu, kan du gå videre sørover mot Kikut og Oslo, eller videre til Hakadal, der du kan ta toget til Oslo. DNT har en ubetjent hytte i sørenden av Katnosdammen. I Oslo bør det ikke by på problemer å finne et krypinn.

Reise til Nordmarka

Får du transport til Ringkollen kommer du deg for egen maskin til Oslo. Du kan også parkere på Ringkollen og gå tur–retur Katnosa.

Nyttig om Nordmarka på nett

> DNT Oslo
> Visit Oslo

Saken fortsetter under bildet

Huskeliste til fjellturen

Godt og riktig utstyr er halve turen. Her er en liten oversikt over hva det kan være lurt å ha med seg.

* Sekk, telt, liggeunderlag og sovepose.
* Myggmiddel.
* Toalettpapir.
* Øks og/eller kniv (samekniv kan fungere som øks), skjærefjel.
* Avis (til opptenning, toalettpapir, lesestoff, polstring, skoinnlegg med mer).
* Kart og kompass (GPS).
* Sportstape.
* Stormkjøkken (primus).
* Regntøy, ekstra sokker og undertøy.
* Fiskeutstyr (NB: Husk fiskekort!).
* Turmat, som pølse & lompe, brød, smør, tubemat, kaffe, saft.
* Turgodt (som sjokolade, nøtter, rosiner, tørket frukt etc.).
* Medlemskap i Den norske Turisforening (DNT) er en stor fordel for den som vandrer i den norske fjellheimen. Det gir adgang til et stort nettverk av hytter over hele landet.

Bestill overnatting til fjellturen

Planlegger du å overnatte på turisthytter, kan det være lurt å forhåndsbestille. Du blir sjelden nektet tak over hodet, men kan i verste fall bli henvist til gangen om det er fullt.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett