(Avisa Oslo)

Like før klokken 05.30 søndag morgen fikk politiet meldinger om flere smell i Brinken på Kampen. En mann i 20-årene ble kjørt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader. Han skal ha hatt skader i et bein, opplyser politiet.

To mørkkledde personer skal ha blitt observert løpende fra stedet, men søndag ettermiddag er fremdeles ingen pågrepet i saken.

– Det er ingen pågripelser per nå, men det er en prioritert sak hos oss. Både tekniske og taktiske etterforskningsskritt holdes på med, i dette øyeblikk, sier Mona Nordby ved krimvakta i Oslo politidistrikt.

Like før midnatt søndag er situasjonen fortsatt den samme: Ingen er så langt pågrepet, får Avisa Oslo opplyst fra krimvakta.

«Viss tilknytning» til åstedet

Skyteepisoden fant sted ved City Hotel Apartments, helt på grensa mellom Kampen og Tøyen. Den skadde mannen ble funnet utendørs. Politiet mistenker også at skytingen skal ha funnet sted ute.

– Har politiet konkrete personer dere leter etter?

– Det ønsker vi ikke å gå ut med slik saken står nå, svarer Nordby.

Hun vil heller ikke gå nærmere inn på om politiet har lokalisert skytevåpenet som skal ha blitt benyttet.

– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere det, sier Nordby.

Den fornærmede mannen er avhørt, men politiet er fremdeles ikke sikre på bakgrunnen for skyteepisoden.

– Motiv og relasjon er blant etterforskningsskrittene vi holder på med, sier Nordby, som kan bekrefte at fornærmede har en «viss tilknytning» til stedet der skytingen fant sted.

Skyting og knivstikking

Skyteepisoden søndag morgen er den fjerde i Oslo siden i sommer:

  • 29. juli ble en mann skutt i Birkelunden på Grünerløkka. Han ble alvorlig skadet, men er utenfor livsfare. En 30 år gammel ble pågrepet 23. august og siktet for drapsforsøk. Han sitter nå varetektsfengslet.
  • 30. august ble det løsnet skudd mellom to biler i Torshovgata på Torshov, ikke langt fra bydelsbarene Bruun-Larsen og Lasarett. Tre menn har status som fornærmet og to menn er siktet i saken, men begge ble løslatt etter avhør. Politiet har siden gått ut med at det kan dreie seg om knallskudd.
  • 2. september ble det igjen skutt mellom biler på Torshov, denne gangen i Lammers' gate/Nordkappgata. En 22 år gammel mann ble senere pågrepet på Stovner og fremstilt for varetektsfengsling.

I tillegg til skyteepisodene har det vært en rekke alvorlige voldsepisoder den siste tiden, ofte med kniv involvert:

  • 28. august: Politiet fikk meldinger om en trusselsituasjon der flere ungdommer skal ha jaget en annen gruppe med ungdommer med kniv på Stovner. Det ble satt inn store politiressurser i form av hundepatrulje og helikopter. Ingen personer skal imidlertid ha blitt skadet.
  • 30. august: En ung mann ble knivstukket ved Stovner senter og kritisk skadet. En 18-årig er pågrepet, siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet. Han nekter straffskyld. Ifølge venner av ham som Avisa Oslo har snakket med, skal han ha handlet i nødverge. Politiet har også bekreftet at det er et tema i etterforskning.
  • 4. september: En person ble lettere skadet etter en knivstikking, også det ved Stovner senter. Ingen er så langt pågrepet, etter det Avisa Oslo kjenner til.
  • 5. september: To menn er siktet for henholdsvis drapsforsøk og kroppsskade etter at de skal ha knivstukket hverandre på Furuset. Like før fikk politiet meldinger om to grupper som truet hverandre med kniv på Tveita – kun få T-banestopp unna.
  • 6. september: En mann i 30-årene ble knivstukket ved Vaterlandsparken i sentrum. En 20-årig mann er pågrepet, siktet for grov kroppsskade og sitter i dag i varetekt.
  • 13. september: En ung mann ble knivstukket ved Tveita-senteret. Så langt er tre personer – en av dem mindreårig – pågrepet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Tidligere denne uken ble samtlige varetektsfengslet i to uker.