Gå til sidens hovedinnhold

Lager gastro-Fjordland

Gastronomisk institutt bruker råvarer man normalt ikke finner i Fjordland ferdigmat.

(SIDE2): - Rustikke retter med mye smak, er stikkordet kokken Tommy Raanti i Gastronomisk institutt kaller de nye rettene fra Fjordland.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Denne uken lanserer Fjordland to nye middagsretter, okse høyrygg og lammebog. Begge rettene er jobbet frem av kokkene ved Gastronomisk institutt etter den såkalte sous vide-metoden som Fjordland benytter i alle sine retter.

Nye råvarer
Sous vide er en tilberedingsteknikk både kokkene på Gastronomisk og restauranter bruker. Råvarene legges i poser, luften trekkes ut og så varmebehandles maten skånsomt i vann og damp. På den måten bevares smak og alle næringsstoffene i posen og kjøttet blir mørt.

- Sous vide-teknologien er helt avgjørende for å oppnå riktig konsistens og smak og for å få kjøttet så mørt og saftig som det er blitt, sier kommunikasjonssjef i Fjordland, Anne Marit Rødland til Side2.

Hvordan skiller dette seg fra Oksestek og svinestek som dere allerede har på menyen?

- I disse nye rettene har kokkene brukt råvarer som til nå ikke har vært vanlig å bruke i ferdigmat, sier Rødland.

- Måte å nå forbrukerne
- Et av målene våre er å jobbe for at nordmenn skal forstå og etterspørre kvalitet i maten, slik at enda flere kan nyte god og skikkelig mat. Gastronomisk institutt er derfor opptatt av å finne flere måter å ta god gastronomi ut til forbrukere på, sier Magne Christensen, kjøkkensjef på Gastronomisk institutt.

Målet til Gastronomisk Institutt var å skape retter med rene smaker, og benytte klassiske norske kvalitetsråvarer.

- Vi ønsket at middagene skulle bygge på norsk tradisjon, sier kokk Tommy Raanti.

Han sier til Side2 at de nye rettene er i tråd med «nåtidens mat».

- Dette er retter du godt kan finne på en restaurant. Høyryggen eksempelvis er mye saftigere (og bedre) enn en tradisjonell oksestek når det blir laget på denne måten. Lammeretten har vi tatt utgangspunkt i lammefrikasse, med de smakene som hører med. Men vi ville utvikle en mer delikat og raffinert utgave enn en gryterett, sier Raanti.

LES MER:

Hvor sunne er egentlig matnyhetene?
Ny helsegrøt fra Fjordland
Her er årets matnyheter

Kommentarer til denne saken