Gå til sidens hovedinnhold

Her denger de løs på hverandre

....mens måpende bergensere klør seg i hodet. Se video.

(iBergen.no) Det var ikke et helt alminnelig syn som møtte forfrosne bergensere idet de gikk over Torgallmenningen lørdag 14. februar.

Skjønte ingenting
Helt ut av intet begynte 25-30 ungdommer å gyve løs på hverandre med puter midt i Bergens storstue. Like plutselig som putekrigen startet, ble den oppløst og ungdommene forsvant i alle retninger.

Tilbake sto forbløffede tilskuere og skjønte ingenting.

Senere samme dag ble en videosnutt av stuntet lagt ut på nettstedet Youtube. Klikk på videovinduet under og se hele putekrigen. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

- Gøy å se reaksjonene
Patrick De Souza Tuntland (19) er en av dem som deltok i den helsprø putekrigen.

- Det var veldig gøy å se folks reaksjoner. Alle bare stoppet opp og så på. En kan jo bare lure på hva som gikk gjennom hodene deres, sier han lattermildt.

- Men hva er det egentlig som foregår?

- Det kalles flash mob og har florert på nettet i noen år. Det handler om å gjøre sprø stunts i det offentlige rom. Det er mest for egen underholdning, for å se hvordan folk reagerer, sier Tuntland til iBergen.no.

Amerikansk fenomen (selvfølgelig)
Fenomenet flash mob oppsto første gang i New York, mai 2003. Redaktør i Harper's Magazine, Bill Wasik, organiserte en stor gruppe mennesker til å gjøre et stunt i en butikk, men forsøket var feilslått da butikken ble tipset om planene på forhånd.

Én måned senere slo gruppen til igjen og denne gangen med suksess. Mer enn 100 mennesker stilte seg rundt et gulvteppe i varemagasinet Macys teppeavdeling og sa til selgerne at de var et bokollektiv på teppejakt.

Siden dukket lignende stunts opp og spredde seg til hele verden. Forrige helg nådde det også Bergen.

Startet på Facebook
- Det var en kompis av meg som startet en gruppe på Facebook der vi kunne rekruttere folk. Etter noen dager hadde gruppen 200 medlemmer og vi mente det da var på tide å gjøre noe. Jeg kom på idèen om å ha en putekrig, så vi avtalte å møtes klokken 14.00 ved den Blå steinen, forteller Tuntland.

I utgangspunktet hadde 62 stykker sagt at de ville møte. Da mellom 25 og 30 mennesker dukket opp ble Tuntland overrasket.

- Det var overraskende bra oppmøte. På forhånd trodde jeg vi kom til å stå der helt alene.

Traff medsammensvoren på bussen
Men allerede mens han sto og ventet på bussen til byen skjønte han at folk ville holde ord.

- På bussholdeplassen så jeg en helt ukjent gutt som hadde med seg en pute i en pose. Jeg ga ham et lite smil, men sa ingenting.

Etter en kort orientering gikk gruppen mot Torgallmenningen. I løpet av sekunder fisket de opp putene sine, denget løs på hverandre og stakk.

Adrenalinkick
- Det hele var over på et halvt minutt, men tiden sto stille i de sekundene det varte. Etterpå var jeg litt flau, men også full av adrenalin. Folk som så på snakket til oss etterpå og sa det var kult, sier flash moberen.

Nå planlegger gruppen nye stunts i den nærmeste framtid.

- Dette var det første forsøket vårt. Forhåpentlig skal vi gjøre flere hederlige forsøk og mer gjennomførte stunts framover, avslutter han.

Les mer fra iBergen.no: «The Boss» krever brukte håndklær.

Reklame

Best i test påskeegg 2021