Gå til sidens hovedinnhold

Her faller de som fluer

Hva i alle dager er det som skjer midt på Torgallmenningen i Bergen?

(iBergen.no) Plutselig falt ungdommene om på bakken. Hylende av smerte holdt de seg til kneet eller magen mens de rullet seg fra side til side.

Avtalt spill
Den plutselige sykdommen, som så ut til å ramme 50 bergensere samtidig, var over like plutselig som den oppsto. For etter cirka 40 sekunder reiste alle seg og gikk rolig videre i hver sin retning.

Men det var ikke et mystisk virusangrep som slo til mot tilfeldige. Istedet var det avtalt spill.

Flash mob-stunt
Stuntet fant sted 14. mars i år. I videovinduet under kan du se hvordan måpende bergensere ble vitne til den kollektive skrikingen. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

- Det var merkelig å se at folk begynte å bevege seg bort fra oss da vi la oss ned og skrek. Kanskje de ble skremt. I videoen kan du også høre noen som tydeligvis tror det er ekte, sier Tobias Martens (18) til iBergen.no.

Han dirigerte flash mob-stuntet og åpnet ballet ved å legge seg ned på bakken først.

De gale amerikanerne
Fenomenet flash mob oppsto første gang i New York i 2003. Den første vellykkete flash moben sto redaktør i Harper's Magazine, Bill Wasik bak, da han organiserte mer enn 100 mennesker til å stille seg rundt et gulvteppe i varemagasinet Macys teppeavdeling og si til selgerne at de var et bokollektiv på teppejakt.

Siden har den merkelige «hobbyen» spredd seg som en farsott verden over. Bergen har hitttil i år vært åsted for to flash mobs. Første gangen var en enorm putekrig på Torgallmenningen 14. februar.

Voksende gjeng
- Det var mange flere som dukket opp denne gangen, muligens fordi de så at det faktisk dukket opp en del folk forrige gang, tror Martens.

På forhånd hadde de avtalt på Facebook-gruppen «Improv everywhere avd Bergen» nøyaktig hvordan de skulle gå fram.

- Et gruppemedlem kom med forslaget om å falle om i smerte og det ble godt mottatt av de andre på diskusjonsforumet. Vi møttes på forhånd og gikk gjennom hva vi skulle gjøre. Jeg var den første som la meg ned, mens de andre fulgte etter. I 40-50 sekunder lå vi slik mens folk så på. Noen lo også. Deretter reiste vi oss og gikk som om ingenting hadde skjedd, forteller Martens.

- Er med på det meste
- Var det ikke litt flaut?

- Adrenalinet pumper så mye at det ikke blir flaut i det hele tatt, bedyrer han.

Nå planlegger gruppen nye stunt i det offentlige rom. Men hva, hvor og når vil ikke Martens ut med.

- Nei, men våre folk blir med på det meste, avslutter han kryptisk.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen