(SIDE2): Flatlusa holder på å bli utryddet, skriver det danske nettstedet vitenskab.dk.

Intimbarbering er grunnen
Det er den danske klinikken for kjønnssykdommer «Bispebjerg Hospital» i Danmark som melder om lite flatlusaktivitet. De mener intimbarbering er grunnen til dette.

– Vi ser nesten ikke flatlus på klinikken mer. Lusene kan bare sitte på mennesker hvis det er genital behåring, og siden det er mote å barbere seg, kan de rett og slett ikke overleve, forteller Carsten Sand, overlege på Venereaklinikken; en del av Dermatologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital.

Ingen skog – ingen flatlus
– Man kan si, litt populært, at når man feller skogen, kan det ikke lengre leve dyr der, sier lusekspert og biolog Kim Søholt Larsen, som blant annet forsker på lusebekjempelse.

Flatlusa er ca. 1,5 mm, og det bakerste beinparet har kraftige klør som kan gripe fatt om hår mens den stagger og suger menneskeblog med munndelene. Dyret sprer seg ved tett kontakt og særlig i forbindelse med sex.

– Jeg har forsøkt å få utlevert flatlus fra kolleger rundt omkring, men det er simpelten ikke mulig. Ingen kan skaffe dem, sier luseksperten.

Det er ikke bare i Danmark det er lite flatlusaktivitet. Tendensen ser ut til å være den samme i andre vestlige land, hvor det blir mer og mer populært med «brasiliansk» trimming – det vil si intimbarbering med barberblad eller voks som fjerner alt eller nesten alt kjønnshår.

Kan få infeksjon
Også blant menn er det stadig blitt mer populært med hårfjerning, men overlegen understreker at intimbarberingen ikke bare fjerner uønsket hår og utrydder flatlus. Intimbarbering øker risikoen for infeksjon:

– Når du barberer deg, kommer det små hull og sår i huden, og derfor kan vi få hårsekkbetennelser av gule stafylokokker, som en tredjedel av oss går rundt med i den forreste delen av nesen. De kan spre seg til kjønnsdelene, og derfor er ikke dette en oppfordring til å barbere seg. Naturlig kan også være bra, opplyser han.

Du kan få infeksjon selv om du også lar det være igjen noe kjønnshår. Ved å vaske deg godt med vann og såpe kan du holde stafolykokkene nede hvis du insisterer på å barbere de edlere delene på amerikansk (en trekant av kjønnshår), fransk (en hårstripe) eller på den mest radikale brasilianske måten.

Hvis knoppene blir betente, er klorheksidinsåpe fra apoteket en god hjelp, opplyser Carsten Sand.

Les også: Ungpiker fjerner alt hår nedentil