Gå til sidens hovedinnhold

Flatt i USA

Rolig start på dagen i New York.

De amerikanske aksjene åpner forsiktig onsdag.

NA24 – din næringslivsavis

Dow Jones-indeksen ligger på 10.434,39 poeng, og er med det opp ubetydelige 0,01 prosent. S&P 500-indeksen ligger på 1.105,93 poeng og er opp 0,03 prosent. Nasdaq-indeksen stiger 0,13 prosent til 2.172,09 poeng.

Wall Street ser dermed ut til å følge den gode utviklingen på børsene i Asia og Europa.

Les mer: Asia krabber seg opp og Starter i pluss

Forbruket øker
På grunn av at det er fridag i USA på torsdag, «Thanksgiving Day» og halv dag på børsene til fredag kommer det mer enn hva som er normalt onsdag.

Forbruket er viktig for den amerikanske økonomien. Av den økonomiske aktiviteten står forbrukerne for 70 prosent, og vil være et nøkkelpunkt for at USA skal komme seg ut av den økonomiske krisen. Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at husholdningene økte forbruket med 0,7 prosent i oktober. Det er godt over hva økonomene hadde forventet på forhånd.

Samtidig økte inntektene med 0,2 prosent, mens de disponible inntektene økte med 0,4 prosent. Spareratene faller derimot til 4,4 prosent fra 4,6 prosent i september.

Les mer: Kjøpelysten øker hos amerikanerne

Færre ordre og ledige
Ordreinngangen av varige goder viser en overraskende nedgang. I oktober falt ordreinngangen med 0,6 prosent. Økonomene hadde på forhånd forventet at ordreinngangen ville vise en økning på 0,5 prosent.

Les mer: Overraskende fall i ordreinngangen

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 35.000 til 466.000 og til det laveste nivået siden september i fjor. Samtidig viser tallene at snittet av førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd de fire siste ukene falt med 16.500 til 496.500.

Når det gjelder antallet ledige som har stått i trygdekøene i mer enn én uke så viser dette tallet også en nedgang.

Les mer: Nytt ledighetsfall i USA

– Trygdesøkere til ledighetstrygd falt mer enn forventet, personlige inntekter var nær forventningene, og ordregangen av varige goder bløte, men motvirkes noe av forrige månedens høyere revisjon, skriver analytikere i Action Economics.

Når det gjelder stemningen blant forbrukerne er denne i bedring. Forbrukersentimentindeksen havnet på 67,4 poeng ved utgangen av november, og er med det noe bedre enn 66 poeng som var nivået i midten av november. Det er likevel markant ned fra slutten av oktober. Økonomene hadde ventet en noe mer dempet oppgang.

Les mer: Bedring for sentimentet

Salget av nye boliger økte med 6,2 prosent i oktober. Det innebærer at den årlige salgstakten har økt til 430.000 i oktober fra 405.000 i september.

Les mer: Økt salg av nye boliger

Det er også duket for den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken