Gå til sidens hovedinnhold

Flere meglere i fare

Kredittilsynet har et tosifret antall foretak på varselliste. Flere enn CAR kan gå dukken.

Tirsdag ettermiddag ble det klar at meglerhuset CAR ASA har levert tilbake konsesjonen. Det ble de nødt til, siden de ikke oppfyller Kredittilsynets krav til egenkapitalandel.

NA24 - din næringslivsavis

- Konsesjonen er tilbakelevert og det er ikke noe mer å gjøre på den siden, sier Øivind Solvang til NA24.

Nå sitter 60 ansatte igjen med en høyst usikker situasjon. Solvang er styremedlem i meglerhuset og er valgt til å håndtere det som nå skjer med selskapet. Han forteller at de ansatte viste alle de normale reaksjonene. De var både overrasket og frustrerte. Likevel gir de ikke helt opp.

Jakter kapital
Styret ble orientert om det som skjer like før helgen, og har jobbet på spreng siden da. De har hatt en dialog med Kredittilsynet om at kapitalsituasjonen, og kom raskt til at de var nødt til å levere tilbake konsesjonen.

Les mer: Karita i meglersmell

- Vi jobber så godt vi kan med å få oversikt over den totale situasjonen, sier Solvang til NA24 og fremhever at de prøver å få til ulike løsninger.

Det innebærer å hente ny kapital eller selge virksomheten. Hvor godt de lykkes vil de få svar på de nærmest to døgnene.

- Dette kan ta veldig lang tid. De nærmeste dagene vil vise om vi lykkes.

Varslet i sommer
Eirik Bunæs i Kredittilsynet sier til NA24 at de allerede i sommer sendte ut varsel om mulig konsesjonsinndragelse til CAR og en rekke andre meglerhus. De hadde sett over tid at egenkapitalen var under press, i forhold til de grenser som loven krever, og stilte ultimatum: Enten oppkapitaliser selskapet eller så ryker tillatelsen.

- Vi så gjennom rapporteringen som vi kjører en tett oppfølging av. Det var ikke bare dette selskapet (CAR, red.anm.), men også flere vi har henvendt oss til i første halvår og krevet oppkapitalisert. Det var en håndfull selskaper, sier Bunæs til NA24.

- Vi følger kapitaldekningen løpende. Vi sitter ikke her og blir overrasket over alt, sier Bunæs til NA24.

Dette har bransjen også fanget opp.

- For det første er det 150 verdipapirforetak som har konsesjon. Det er opplyst fra Kredittilsynet at det er cirka ti stykker som har hatt problemer med å oppfylle kapitalkravene, sier administrerende direktør Per Broch Mathisen i Norges Fondsmeglerforbund til NA24.

Han leder bransjeforeningen som er en landsomfattende næringsorganisasjon for verdipapirforetak.

- Det kan skje flere, men jeg vet ikke hvilke foretak det er snakk om, sier Broch Mathisen.

Ikke overrasket
Likevel kommer ikke dette som en bombe.

- Ikke overraskende at noen kommer til pers. I forbindelse med uro i markedene blir inntjeningen rammet kraftig. De som ikke har sterk nok kapitalbase til å stå imot blir lidende, sier Broch Mathisen.

- Er dette noe bransjen må tåle?

- Det er jo i og for seg det. Det skjer jo hver eneste gang det er nedgangskonjunkturer at meglerforetak blir lagt ned eller fusjonerer med andre, sier han til NA24.

Likevel frykter han ikke noen stor skrell blant de øvrige medlemmene.

- Det er ikke noen andre som sier at de opplever det som skjer som dramatisk. Mange ser derimot at det er problematisk å opprettholde en god lønnsomhet, sier han til NA24 og fremhever at det er stor forskjell på medlemmene.

Tilsynet følger med
Nå skal Kredittilsynet passe på at kundene ikke blir lidende.

- Hvor alvorlig var situasjonen i meglerhuset?

- Jeg vil ikke kvalifisere den. De oppfylte ikke lovens bestemmelser, svarer Eystein Kleven ved Kredittilsynet.

Kleven sier at de nå følger nøye med i oppgjøret av verdipapirer i dagene som kommer, slik at kollapsen til CAR ikke skal true dette meget viktige oppgjøret.

Kundene unngår tap
- Kundene kan ikke handle her hos oss. De må benytte en annen megler. Det er viktig å presisere at selskapet ikke er konkurs, forteller, Øivind Solvang i CAR til NA24.

Oppgjøret skal finne sted selv om meglerhuset avvikles, og kundemidlene står på klientkonto. Derfor mener Solvang at dette ikke er noe problem.

Dette synet deler bransjen. Norges Fondsmeglerforbund forteller NA24 at en avvikling bør ikke ha noen betydning for kundene. Selv om et meglerforetak går konkurs, trenger ikke det medføre tap for kundene.

- Borte blir de ikke hvis de ikke er underslått. Høyt tvilsomt at noen kunder vil lide noe tap her, sier Broch Mathisen til NA24.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken