Gå til sidens hovedinnhold

Flere nordmenn slår av radioen

Kraftig nedgang på fersk måling.

Aldri før har færre nordmenn lyttet til radio. Siden toppåret 2010 har nesten en femtedel av befolkningen skrudd av for godt.

- Mange bruker Spotify, Wimp og apper som Radioplay i større grad og lytter mindre til radio. Allikevel ser vi at nedgangen i lytting er høyest blant de eldre, som i utgangspunktet ikke er så sterkt representert på disse plattformene, sier Per Christian Strand Teslo, TV- og radioplanlegger i mediebyrået Carat, til Nettavisen.

Digital redningsplanke

Stort sett mister alle de store radiokanalene lyttere, og det er P4 som har hatt størst nedgang de siste årene. Unntakene er Radio Norge, P3 og P2.

Teslo i Carat tror innføringen av DAB-radio, altså digitalisering, vil snu trenden.

- Dette så vi da TV ble digitalisert. Seingen tiltok da folk fant sin egen nisjekanal med innhold tilpasset deres interesser. DAB gir mulighet for 35 nasjonale kanaler, så vi vil kunne se en ytterligere fragmentering av radiomarkedet. Nisjekanaler vil kunne føre til at flere dropper apper som Spotify og Wimp da de kan finne tilfredsstillende innhold på radio, sier han.

Tallene viser at nesten halvparten av all radiolytting skjer utenfor hjemmet.

Når tre mill. i uken

De første resultatene av de nye elektroniske radiomålingene i Norge ble tatt i bruk i 2006. Tall før og etter 2006 er derfor ikke sammenlignbare.

(Saken fortsetter under grafen.)

Selv om flere nå har forlatt radioen er de som lytter trofaste. Daglig lytteminutter er nesten på samme nivå som toppåret 2010.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Reklamekanalene når fortsatt over tre millioner av befolkningen på én uke.

- Det er tydelig at radio som medie fortsatt står sterkt hos mange. For annonsører er det et viktig medie som ofte treffer folk i kjøpsnære øyeblikk, sier Teslo.

- Billigere databruk og raskere nett vil sørge for at flere kan strømme radio på mobil. Dette vil igjen kunne føre til økt lytting, forsetter TV- og radioplanleggeren.

Hva synes du om dagens radiokanaler? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken