Gå til sidens hovedinnhold

Flere rentekutt

Prisene stiger nå så lite at det er full alarm i Norges Bank. Nå venter markedet enda flere rentekutt.

Enkelt sagt styrer Norges Bank ved å se i speilet, og korrigere for synsforstyrrelser.

Samlet falt nemlig prisene med 1,8 prosent siste år, men det skyldes at elektrisitetsprisene var unormalt høye i fjor. Korrigert for denne forstyrrelsen steg altså prisene med anemiske 0,1 prosent.

Der er unormalt lavt, og langt under det selv de mest ytterliggående analytikerne hadde spådd.

Er det ille?

Ja, mener Norges Bank. De er livredde for deflasjon, og at folk i forventninger om synkende priser utsetter innkjøp og innretter seg deretter. Da kan vi komme inn i en negativ spiral som Japan har kjempet i årtier for å komme ut av.

Det paradoksale er at den lave prisveksten er importert. Det viser Norges Banks egne tall. Innenlandsproduserte varer steg nemlig med over to prosent siste år, mens importvarene falt med fire prosent.

Totalt gir dette lav prisstigning, men det skyldes altså importerte varer. Derfor mener enkelte økonomer at Norges Bank er overdrevet bekymret over det de ser i speilet.

På forhånd ventet markedet at prisveksten underliggende ville være et sted mellom 0,4 og 0,7 prosent. Trolig lå knivseggen rundt 0,6 prosent. Høyere prisstigning enn det, og Norges Bank ville være ferdig med rentekuttene for denne gang. Lavere, og vice versa.

Med 0,1 prosent er det få som vil spå noe annet enn nye rentekutt.

Kronesvekkelse, dyrere importvarer og dyrere ferie er forventede effekter.

For nå lyser det rødt på panelet til sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot