Gå til sidens hovedinnhold

Evig sommer - Florida

Florida er soldestinasjonen for deg som vil ha strender, shopping, art deco og bilkjøring.

HTML EMBED

I Florida kan du velge og vrake blant noen av verdens flotteste strender, men da trenger du en bil.
– Er du først her, må du jo kjøre en kabriolet, insisterte mannen bak skranken til bilutleiebyrået i Miami.
Når sola skinner fra skyfri himmelen mer enn 300 dager i året bør du ikke la friheten en slik bil gir, gå fra deg.
– Kabriolet it is, konkluderte jeg, og minutter senere kjørte jeg av sted med himmelen som tak i den skarpe Florida-sola, på vei mot de endeløse strendene som ligger på begge sidene av den digre landtungen.
Strendene strekker seg milevis både sør- og nordover, og selv midt i de verste turistperiodene er det så mange å velge mellom, at det sjelden blir trangt.
Fra flyplassen i Miami er det knapt 15 minutter til småbyen Miami Beach. Med sin art deco-arkitektur, fargerike latinerkvarter, shoppingmekkaet Lincoln Road, partygaten Ocean Drive, og ikke minst strendene, er dette det store trekkplasteret for de fleste besøkende til området.
Hit kommer mange for å se og bli sett, og for den som liker den slags går solen aldri ned over Ocean Boulevard. Jeg foretrekker likevel å bevege meg nordover, langs Highway 1, som løper parallelt med kysten. Her ligger de små kystbyene som små perler på en snor.
Etter 20 minutter i min hissige sportsbil stopper jeg opp i Lauderdale-by-the-Sea, like sør for cruisehavna i Fort Lauderdale.
For mange floridaboere er en tur hit en nostalgisk reise. Hit dro man gjerne – og mange gjør det fortsatt – på utflukt i helgene, for å ha piknik på stranda, promenere langsetter anløpsbryggen, kjøre den knirkende karusellen på den samme brygga, eller handle sukkerspinn på én av de mange kioskene i veikrysset som utgjør sentrum av «landsbyen».
Den gammelmodige sjarmen i Lauderdale-by-the-Sea kommer spesielt til sin rett i helgene. Da inviteres det ofte til fest i gatene, med danseband, gateselgere og andre underholdere, noe som skaper en sydlansk stemning mange av oss kjenner igjen fra turer til Middelhavet. Et sted etter mitt hjerte, aller mest fordi én av Floridas triveligste restauranter ligger nettopp her – Aruba Beach Café.
Florida henter sitt navn fra de første europeerne som satte sin bein på halvøya. Joan Ponce de León gikk i land på kysten her 2. april 1513, og kalte området Pasqua Florida (spansk for påske). I århundrene som fulgte sloss de tre kolonimaktene Spania, England og Frankrike om råderetten over Florida. Innimellom prøvde delstatens mange urinnvånere å komme til orde.
Etter at USA til slutt gikk seirende ut av den århundrelange striden i 1819, gikk det nærmere hundre år før det store innrykket av mennesker startet. Med landets voldsomme velstandsutvikling, ikke minst etter Andre verdenskrig, ble Florida et yndet utfluktsmål. «Trekkfuglene» fra nord kommer i millioner hver vinter, i tillegg til alle som velger å tilbringe pensjonisttilværelsen her.
Etableringen av de enorme fornøyelsesparkene bidrar også til et stort tilsig av besøkende. Men for meg – og tusenvis av andre nordmenn – er det første og fremst strendene, og det bekymringsløse livet de symboliserer, som lokker.
Samt en lekker sportsbil uten tak.

Snittemperatur i Florida i november

24 °C

Slik kommer du til Florida

SAS, Icelandair, Continental og Air France/KLM er blant flyselskapene som flyr til Miami, via sine knutepunkter.
Det er også verdt å sjekke tilbudene hos de norske operatørene som spesialiserer seg på USA, deriblant USA Spesialisten, Nordmanns-Reiser og USA Experten.
Et Florida-opphold kan også kombineres med et karibisk cruise fra Fort Lauderdale.
> www.askmrcruise.no
> www.cruise.no
> www.escape.no
> www.wondercruises.no

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken