Gå til sidens hovedinnhold

Hareide: - Verdens fattige skal ikke betale

KrF-leder advarer mot å tappe bistandsbudsjettet for å ha penger til flyktningetiltak i Norge.

OSLO (NTB, Nettavisen): KrF-leder Knut Arild Hareide sier bistandsbudsjettet må brukes til det som det er meningen at det skal brukes til, ikke til å motvirke migrasjon.

Les også: Flyktningene vil koste Norge 40-50 mrd. kroner

- Er det sånn at bistandsbudsjettet i større grad må brukes til å motvirke migrasjon? Nei. Vi må bruke bistandsbudsjettet til det som det skal: motvirke fattigdom, krig og konflikter, sa Hareide da han talte til Stortinget tirsdag.

Følg NTBs direktedekning om flyktningedebatt nederst

- Når vi har snakket om en dugnad, så må vi i denne sal være villige til kanskje å vente med noen satsinger eller å se på endringer i budsjettet, men verdens fattige er ikke de som skal betale denne dugnaden, sa Hareide.

KrF-lederen talte etter statsminister Erna Solberg (H), som redegjorde for flyktningsituasjonen i Middelhavet og Europa. I talen viste statsministeren til at en større andel av bistandsmidlene i andre land nå brukes på flyktningtiltak i eget land, også i Norge.

Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, anslår Solberg.

De siste prognosene fra UDI er på 23.000 asylsøkere i år og 33.000 neste år.

- Må skjerme bistandsbudsjettet

Redd Barna er en av organisasjonene som reagerer sterkt på regjeringens signaler om kutt i bistand.

- Redd Barna mener at regjeringen nå må skjerme pengene i bistandsbudsjettet som skal bidra til at folk ikke legger ut på flukt. Kutt her vil vi få igjen ved at flere flykter mot oss. Motsatt er å jobbe med bistand og utvikling over tid det som kan forhindre nye flyktningstrømmer. Kuttet i den langsiktige bistanden er i dette statsbudsjettet allerede på 660 millioner og det er sterkt kritikkverdig, skriver Redd Barnas generalsekretær Tove W. Wang i en pressemelding.

Dersom Norge velger å gjøre som Sverige og bruke en femtedel av bistandsbudsjettet på flyktningkrisen, vil vi se endra større flyktningstrømmer, mener Redd Barna og advarer mot en ond sirkel.

Skattekutt og flyktningedugnad

- Vi undrer oss samtidig over at regjeringen legger fram et statsbudsjett med skattekutt på 10 milliarder kroner midt i den verste flyktningkrisen siden andre verdenskrig, sier Wang.

Redd Barna mener det er uredelig av regjeringen å legge fram et urealistisk bistandsbudsjett over statsbudsjettet dersom planen er å kutte i pengene til fattige i verden i en tilleggsproposisjon i slutten av oktober.