Gå til sidens hovedinnhold

Fnyser av Kristin

- Tar Kristin Halvorsen æren for rentekuttet, må hun også ta ansvaret for krisen.

- Selvgodhet fra finansministeren er det siste vi trenger. Det som er behovet nå er ydmyk realisme, sier Victor Norman.

NA24 – din næringslivsavis

I går fant sentralbanksjef Svein Gjedrem fram den store kniven og kuttet renten med 1,75 prosentpoeng, det største kuttet på 20 år. Bare en time etter at rentekuttet ble offentliggjort, gikk finansminister Kristin Halvorsen (SV) svært langt i å ta æren for gigantkuttet. I dag får hun passet påskrevet av økonomer som mener dette bare er tull.

Tok æren
- Dagens rentekutt viser at vår plan har virket. Vi har gitt Norges Bank rom til å kutte renten med det største kuttet på 20 år. Hadde vi kommet med store tiltakspakker før jul, hadde vi brukt av handlingsrommet til Norges Bank, sa Halvorsen i går.

LES OGSÅ: - Planen vår har virket

Denne framstillingen avviser tidligere NHH-professor og Høyre-statsråd Victor Norman fullstendig.

- Ville blitt kuttet uansett
- Grunnen til at Norges Bank kutter renten så mye, er at man er inne i en dramatisk nedkjøling av økonomien både i Norge og internasjonalt. Det tilsier kutt i renten uansett hva man gjør med finanspolitikken. Rente ville blitt satt ned uansett, mener Norman.

Han peker på at regjeringen allerede har varslet en kraftig tiltakspakke som skal komme i slutten av januar neste år.

- Det er ikke det at regjeringen har ventet med den pakken til januar, som fører til at Norges Bank kutter renten. Norges Bank og de fleste andre skjønner at vi både trenger lavere renter og en ekspansiv finanspolitikk, sier Norman som retter en advarende pekefinger til Kristin Halvorsen.

- Ny finansminister
- Jeg håper Halvorsen med dette ikke sier at hun ikke er tilhenger av en ekspansiv finanspolitikk. Jeg tror ikke hun mener dette, men hvis så er tilfellet, trenger Norge en ny finansminister umiddelbart, smeller Norman.

NHH-professoren roser samtidig opptredenen til statsminister Jens Stoltenberg i høst.

- Det er veldig interessant å merke seg hvor mye mer ydmyk statsministeren har vært hele veien. Jeg tror det er et utslag av at statsministeren er en meget dyktig økonom som skjønner omfanget og alvoret av krisen vi er inne i, mener Norman.

Tull
Han får støtte av kollega Ola Grytten, også han professor ved NNH i Bergen. Grytten mener det blir helt feil av regjeringen å ta æren for rentekuttet.

- Det vil jeg karakterisere som tull. Norges Bank setter ned renten fordi man går inn i en krisesituasjon, og fordi resten av verden gjør det. Skal Halvorsen ta på seg æren for rentekuttet, må hun samtidig ta på seg ansvaret for krisen, mener Grytten.

Ikke logisk
Han har problemer med å forstå logikken i argumentasjonen fra Halvorsen.

- Hvis man holder tilbake krisepakken fordi Norges Bank skal sete ned renten senere enn alle andre sentralbanker, og mindre enn andre sentralbanker, så har jeg vanskeligheter å få det argumentet til å henge sammen, sier Grytten.

Han sier likevel at det kunne fått en betydning for Norges Banks avgjørelse om størrelsen på rentekuttet, hvis det hadde kommet massive krisepakker før jul.

- Da hadde det kanskje ikke vært så stort behov for en like kraftig rentenedgang. Men jeg synes ikke Halvorsen har noen veldig god sak, mener Grytten.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken