Gå til sidens hovedinnhold

Fnyser av Statoil-utspill

Opposisjonen reagerer kraftig på rødgrønne politikere som vil kaste Eivind Reiten som Statoil-styreleder.

Styrelederjobb, navnedebatt og lokalisering av Statoil/Hydro engasjerer blant Ap- og SV-politikere, men opposisjonen er kritisk til engasjementet.

NA24 - din næringslivsavis

Utsiktene for Eivind Reiten som styreleder i den nyfusjonerte oljegiganten Statoil, er ikke gode nyheter blant rødgrønne politikere på Stortinget. Jan Bøhler, Tore Nordtun, Rolf Terje Klungland og Steinar Gullvåg fra Ap, og de to SVs Aud Kvalvik og Hallgeir Langeland vil stoppe Hydro-sjefens kandidatur til styreledervervet, kommer det frem i Dagens Næringsliv.

LES MER: Politikere truer Reiten

- Ortodokse rødgrønne
- Det svekker troverdigheten til regjeringen i eierskapsspørsmål. De har gitt klarsignal til fusjonsplanen som er lansert, det gjelder både navn og utnevnelse av styreformann. Jeg mener at når regjeringen gir klarsignal, skaper slike utspill usikkerhet rundt støtten til fusjonen, sier Torbjørn Hansen (H) til NA24.

- Disse ortodokse rødgrønne demonstrerer at bak dette ligger det et ønske om å skremme andre fra å eie noe sammen med staten. Alt dette synes de å gjøre for å demonstrere at statlig makt skal brukes mot andre aksjonærer, hevder Venstres Lars Sponheim.

LES MER: Bøhler vil ikke flytte Statoil

Torbjørn Hansen mener at det eneste staten kan gjøre i denne saken er å stemme for eller mot styrets forslag i generalforsamlingen, ikke for eller mot enkeltsaker.

- De har makt nok til å endre fusjonsforslaget, men det vil være uryddig eierskapsutøvelse, legger han til.

- Andre krav til staten
Det er ikke uvanlig at aksjonærer engasjerer seg aktivt i selskaper de er store eiere i. Men Hansen mener det stilles andre krav til statlig eierskap, fordi staten har mange politiske hensyn å ivareta.

- Det er høyere krav til ryddighet til staten enn til en vanlig privat kapitalist, sier han.

Sponheim mener regjeringen ikke kan gjøre noe med de rødgrønne kravene i dagens DN og sier de må forholde seg til det som er fusjons- og avtalegrunnlaget.

- Det har Odd Roger Enoksen sagt ganske tydelig, og jeg er helt sikker på at selskapene har ganske god ryggdekning i regjeringen. Så kommer det et bøhlerdirigert gufs, men hvor sentrale disse politikerne er, vet jeg ikke, sier Venstre-lederen.

Kan ikke påvirke
Men for de som ikke har like god innsikt i norsk politikk, som gjerne sitter utenfor landets grenser, ser dette farlig ut, mener Sponheim.

- Dette er livsfarlig for statlig eierskap, fordi det bidrar til å skape usikkerhet for andre aksjonærer, sier han.

Hansen forteller at regjeringen hadde sin mulighet til å påvirke da de ble presentert for planene som nå er gjenstand for politisk debatt.

- Stoltenberg har gitt avkall på å påvirke navnevalg og styreleder, avslutter Høyre-politikeren.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis