Stadig flere gravide prioriterer å bruke tid og penger på utseendet når fødselen nærmer seg, både for å føle seg mer velstelt i en periode av livet hvor kroppen går gjennom en stor påkjenning, og fordi de vet at det blir lite tid til egenpleie de første ukene etter at nurket har kommet til verden.

Noen tar det helt ut, og bestiller intimvoksing, frisørtime, manikyr og pedikyr til uken før termin. Ikke bare for å se bra ut, men for å føle seg bra.

Visste du at kroppspresset ikke lenger gjelder for mor? Nå konkurrerer norske gravide om å få små barn

Bruker penger på hudpleie i stedet for klær

Hudpleier Sonja Wigert ved hudpleiesalongen V by Sonja Wigert i Oslo forteller at hun har stor pågang av gravide som kommer til henne for behandling før fødselen.

- Når man føler seg litt stor og tung ellers, er det mange som er opptatt av å være velstelte, for å føle seg litt mer freshe.

Wigert skreddersyr ansiktsbehandlinger til gravide. Ellers går det mye i fotpleie og vippe-extensions.

- På grunn av hormonelle forandringer er det en del som opplever å få uren hud under graviditeten, som kviseutbrudd og pigmentforandringer. Av den grunn er det mange som ønsker ekstra pleie av huden.

Wigerts erfaring er at gravide prioriterer å bruke pengene sine på hud- og kroppspleie, siden det uansett ikke er noe særlig poeng i å kjøpe masse nye klær i et svangerskap hvor kroppen forandrer seg mye.

Føler de fortjener pleie

Også hud- og kroppsterapeut Ingunn Røtvold ved hudpleiesalongen Bliss Frogner i Oslo har mye besøk av gravide kvinner, som ønsker å stelle seg før fødsel- og barseltiden.

- Jeg har merket en økning i antall gravide som oppsøker oss før fødselen. Vi har egne behandlinger til gravide, som er veldig populære. Mange kommer også for massasje. Ellers er det mye voksing, og farging av vipper og bryn. Det kan være praktisk siden det ikke alltid er like greit å få tid til å legge mascara med en nyfødt baby.

Hun tror det handler om at folk har bedre økonomi enn før. Mange gravide er dessuten i full jobb frem til permisjonstart, og føler derfor at de trenger litt ekstra pleie.

Les mer om kroppen etter fødsel: Linda (36) fikk offentlig støtte til bukplastikk etter sin første fødsel.

Fjerner kjønnshår før fødselen

Men også gravide har kastet seg på trenden med voksing og laser-behandlinger.

Selv om ikke alle gravide kvinner velger brasiliansk voksing, det vil si fjerner alt kjønnshår nedentil, både fremme og bak, er det vanlig å ta bikinilinjen eller stusse seg litt nedentil før fødselen.

Guro Høgås, hudpleier og daglig leder for bAre clinic i Stavanger og Sandnes, forteller om stor pågang fra gravide som ønsker å fjerne alt kjønnshår før fødselen.

- Da jeg selv var førstegangsfødende, husker jeg godt at jeg var opptatt av å få neglene stelt, og ha lange, falske vipper på plass før fødselen. Det brydde jeg meg overhodet ikke om da jeg var høygravid med nummer to, fordi jeg visste at det egentlig ikke spiller noen rolle hvordan jeg tar meg ut når jeg føder eller nettopp har født, forteller Høgas med en latter.

Hun mener at det ikke hovedsakelig er av kosmetiske årsaker at gravide ønsker brasiliansk voksing før fødselen.

- Etter en fødsel blør man mye, og er sår og øm nedentil, særlig om man har sydd. Du klarer ikke å vaske deg som normalt. Mange føler da at det å ha masse kjønnshår der nede blir en ekstra belastning, med tanke på lukt og hygiene. Det føles rett og slett mer renslig å fjerne kjønnshåret, sier Høgas.

- Kjønnshår spiller ingen rolle

Jordmor Annelie Skare ved Oslo jordmor- og kvinnesenter opplever ikke at gravide er spesielt utseendefokuserte før de skal føde, men påpeker at det generelt er et sterkt fokus på å ta seg bra ut i dagens samfunn.

- Kvinner i dag er opptatt av utseendet. Det forandrer seg ikke selv om de blir gravide. Men selvsagt, noen er mer forfengelige enn andre. Og jeg må si at jeg møter mange svært pene og velstelte gravide, forteller Skare til Foreldre.no.

Hun får en del spørsmål om hvordan strekkmerker kan forebygges, men andre spørsmål som handler om utseendet, er det gjerne ikke jordmor som får høre.

- Men jeg forstår hvorfor høygravide prioriterer å gå til frisøren og fikser neglene før fødselen, det kan jo bli en stund til neste gang de får tid til å ta vare på seg selv på denne måten. Det er tidkrevende å få baby, sier jordmor Annelie.

Jordmoren understreker at det ikke spiller noen rolle for jordmor om den fødende har kjønnshår eller ikke.

- Vi jordmødre ser kvinner med all slags behåring, og det er ikke noe vi tenker over eller bryr oss om. Det har heller ingen betydning for fødselen eller barseltiden. Slike ting blir ubetydelige detaljer når barnet først har bestemt seg for å komme, tror jordmoren.

Denne artikkelen ble først publisert på Klikk.no. Les også:

– Datteren din fortjener en flinkere og eldre mor

Så mye sex ønsker gravide

- Jeg er redd for å få orgasme mens jeg er gravid