(SIDE2): Hollywood-mammaer har lenge satt en urealistisk standard for hvor raskt man skal være tilbake i form – og jeans – etter fødselen. Nå går imidlertid helsepersonell ut og råder kvinner til å ta sin tid.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Press fra Hollywood
Heidi Klum var tilbake på catwalken som undertøysmodell bare uker etter sin fødsel, og tilsvarende ser man Hollywood-mødre som er tilbake i matchvekt før babyen knapt nok er kommet til verden. Ekstreme treningsregimer og strikte kostholdsplaner tar dem tilbake til utgangspunktet så raskt det lar seg gjøre, og dette kan gi en ekstra bekymring for «vanlige» nybakte mødre som allerede har nok å tenke på.

– Bilder av kjendiser som ser supertynne ut bare uker etter fødselen legger et stort press på nye mødre, sier en tysk helseorganisasjon ifølge Marie Claire.

Trenger noen ekstra kilo
«Institute for Quality and Efficiensy in Health Care» påpeker det motsatte, at kvinner faktisk trenger litt ekstra vekt på kroppen når de ammer.

Forebygging viktig
Verken å løpe til treningsstudioet eller ta fatt på strikte dietter anbefales, og helseorganisasjonen anbefaler i stedet å være mer forsiktig med hva man putter i seg under svangerskapet slik at vektøkningen ikke blir så vanskelig å hanskes med i ettertid.

Noen kvinner merker også at de naturlig faller tilbake til sitt vektutgangspunkt etter om lag tre måneder med amming, takket være de ekstra kaloriene man bruker på dette samt å ta seg av den nyfødte.

Ett år realistisk
Halvparten av alle mødre bruker imidlertid seks måneder eller lengre på å miste babyvekten, og den tyske helseorganisasjonen mener ett år er et realistisk mål.