(SIDE2): Om du ikke har bestilt den årlige timen hos hudlegen for å sjekke deg for hudkreft, er det på tide å ta saken i egne hender.

Ifølge kreftforeningen er hudkreft en av de mest vanlige kreftformene, og hele en av fem vil få hudkreft i løpet av livet. Det er med andre ord ingen grunn til å ligge på latsiden, og all grunn til å bruke speilet som hjelp til å ta en grudig sjekk.

Les også: Slik ser hudkreft ut

Slik gjør du det:

Kle av deg til undertøyet og finn et rom hvor det er god belysning. Begynn med hodebunnen, og skill håret fra hverandre for å få tatt en ordentlig titt. Deretter kan du bevege deg nedover ansiktet, og se under nesa og bak ørene.

Fortsett nedover nakken, ta en titt på armene, underarmene, og baksiden av armene. Beveg deg nedover på samme måte, og sett deg ned på gulvet for å se på undersiden av fotbladene dine.

Det kan lønne seg å alliere seg med en venn, så kan dere begge sjekke områder den andre ikke klarer å se, skriver Womenshealthmag.

En enkel huskeliste kan være noe som på engelsk heter abcde-metoden, men som med enkel norsk oversettelse kan huskes som «Fudag»-metoden. Den hjelper deg å huske hva du skal se etter i føflekkene dine. Vær oppmerksom på farge, utvikling, diameter, asymmetri og grensen til føflekken.