Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke for sent for russen å vaksinere seg

Også ungdom i alderen 17-19 år bør vurdere vaksinen.

(SIDE2:) Folkehelseinstituttet oppfordret nylig all ungdom mellom 17 og 19 år å ta vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Noen har allerede startet russefeiringen og om kort tid sparkes de store treffene i gang, men det er likevel ikke for sent å la seg vaksinere.

- Det er akkurat tidsnok, sier overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet (fhi) til Side2.

- Treffer mange
I fjor anbefalte Folkehelseinstituttet at ungdom som skal delta i russefeiring vurderer å vaksinere seg mot meningokokk-bakterier, som kan føre til smittsom hjernehinnebetennelse. I år anbefales det i tillegg at all ungdom i alderen 17-19 år vurderer å vaksinere seg.

- Vi anbefaler alle ungdommer på videregående skole å tenke over om de skal vaksinerer seg mot meningokokksykdom. Den aldersgruppen har en forholdsvis høy forekomst av sykdommen, blant den lille forekomsten vi har i Norge. For vi har generelt ikke en høy forekomst. Men når vi har en vaksine som treffer mange av meningokokkbakterietypene bra, så anbefaler vi den, sier Sandbu.

Hun påpeker at de ikke mener at alle må ta vaksinen, men de ønsker at ungdommer skal ha mulighet til å ta den, og vite om den. I noen kommuner tilbys vaksinen på skolen, andre steder må man til en vaksinasjonsklinikk eller til fastlegen for få den, forteller Sandbu.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Skyldes «tett kontakt»
Det er høyest forekomst av meningokokksykdom blant unge i alderen 17-19 år. Smitte overføres mellom mennesker gjennom spyttdråper. Det smittes gjennom for eksempel kyssing eller deling av glass og flasker. Dette kan være en av årsakene til at ungdom utsettes for smitte i russetiden.

- Grunnen til at akkurat denne aldersgruppen rammes, kan vel være at det er mye og tett kontakt mellom dem, sier Sandbu.

Tenåringer i denne alderen inkluderer også ungdom som allerede har startet russefeiringen, men det er ikke for sent for russen å la seg vaksinere.

- Det er akkurat tidsnok. Og det kan være greit å ta den før eksamen, for når de er i den perioden så har de ikke tid. Vaksinen gir også effekt i flere år, og de som planlegger å reise kan ha nytte av å ta den nå slik at de er ferdig med den vaksinen.

I 2010 og 2011 fikk Folkehelseinstituttet melding om henholdsvis ni og fire tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) som kunne relateres til russefeiringen. Det var omtrent like mange tilfeller blant russ, som hos tenåringer som hadde vært sammen med russen. I 2012 ble det meldt om rundt 18 tilfeller av sykdommen, hvorav seks var i aldersgruppen 17-19 år.

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan også reduseres ved å følge disse rådene, ifølge fhi:

- Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften.

- Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår. Dette gjør slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner.

- Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre.

- Kyss bare kjæresten din.

- Ikke del sigarett med andre.

- Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

- Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke og har feber.

Meningokokksykdom skyldes infeksjon med meningokokkbakterier og opptrer i flere former.

De alvorligste er:

- Hjernehinnebetennelse skyldes at meningokokkbakterier angriper hjernehinnene (også kalt meningene), og sykdommen kalles derfor også for meningitt.

- Blodforgiftning (sepsis) er en særlig alvorlig sykdomsform. I løpet av få timer kan den utvikle seg dramatisk. Dødeligheten er høy, også ved intensiv behandling.

Bakgrunn: Faktaark fhi.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken