Gå til sidens hovedinnhold

For smart rapper?

Ras Kass på rett vei.

Ras Kass
Barmageddon
Re-Up

De fleste hardcore rapnerds over 30 år har en gang hatt Ras Kass som idol. California-gutten debuterte på 90-tallet med reflekterte «Soul On Ice», oppkalt etter Black Panther-medlemmet Eldridge Cleavers bok med samme navn. Rapper fra Los Angeles-området som klarer å holde det gate og oppløftende uten å bli corny og kjedelig? Jepp. Til tross for at det kun ble undergrunnskjærlighet. Deretter samarbeidet han med Dr. Dre på oppfølgeren «Rasassination» i håp om å nå ut til massene, uten å lykkes. I løpet av de siste 15 årene har Ras Kass vært langt fra relevant, blant annet grunnet flere år i fengsel, alkoholproblemer, vrien bransjepolitikk og flere dvaske prosjekter. Via sitt sjette album demonsterer 40-åringen dog det viktigste: Han er fortsatt en god rapper. Og ikke minst, han klarer å lage noen ordentlige låter.

På heseblesende «Human Dog Fight» går han side om side med Guilty Simpson over en knallhard beat, mens den tunge musikken fortsetter på «Come On» og «Cokelines». Begge med gjesten Agallah, som fortjener en større plass i rapverdenen. Drøye samples gir ekstra boost til «Godz N The Hood» med eks-Dr. Dre-artist Bishop Lamont og den ustoppelige norgesvennen Talib Kweli, som bruker Donny Hathaways «Little Ghetto Boy». Klassikeren Snoop og Dre «relanserte» på «The Chronic» for 20 år siden. Og det er nesten ikke lov å gjenta bruken. En annen bruk som bokstavelig talt trolig ikke er lov, får vi på «Lost», hvor Ras Kass bruker Coldplay-låten med samme navn. (Trolig grunnet remixen med Jay-Z.) Lite kreativt. Men det høres godt ut.

Den tidsriktige (faktisk) mid-school-flørten «Sometimes», passende nok produsert av Mr. Lawne fra 90-tallsduoen Black Sheep, er sjarmerende, nesten søt - også passende nok - med vokalhjelp fra britiske frøken Monie Love, som løfter låten. Mer Monie! Den bitre underliggende tonen til Ras om han er for klok for musikkmarkedet får vi heller godta. «The record exec told me, I'm too smart for my own good», unnskylder Ras seg, mens han egentlig har mer lyst på betaling enn high five fra gaten og kritikerne. «Fuck respect, cut a motherfuckin' check.»

18 spor blir selvsagt for mye, og det lyder som om ringreven har spilt inn platen over en lang periode, ettersom det til tider spriker i flere retninger, blant annet via noen pinlige radio/klubb-forsøk. Men de nevnte høydepunktene drar opp. Dette er neppe albumet som gjør Ras Kass rik, men han er definitivt på rett vei.

Bonuspoeng for å ha tatt med Siri-dama kjent fra iPhone på låten «iSpit».

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken