Gå til sidens hovedinnhold

Med æresdrap i blikket

Aktuell, autentisk og internasjonalt anlagt langfilmdebut fra regissøren av tiårets beste norske kortfilm.

HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «Før snøen faller».

Før snøen faller - Norge 2013. Regi: Hisham Zaman. Med: Taher Abdullah Taher, Suzan Ilir, Bahar Özen, Birol Ünel, Nazmi Kirik, Ahmed Zirek

Aldersgrense: 11 år (egnethet: ungdom/voksne)

Norskkurdiske Hisham Zaman er utdannet fra Den Norske Filmskolen på Lillehammer, og har siden gjort seg bemerket med flere kort- og novellefilmer. Ikke minst ble hans «Bawke» utropt til forrige tiårs (altså tiåret 2000-2009) beste norske kortfilm i en kåring gjennomført av bransjebladet Rushprint.

Zaman har også regissert novellefilmen «Vinterland», som gikk på norske kinoer i 2007. Det er imidlertid først nå han langfilmdebuterer, med en internasjonalt anlagt film som allerede før sin ordinære kinopremiere har fått mye positiv oppmerksomhet: I januar åpnet «Før snøen faller» filmfestivalen i Tromsø, og tidligere denne måneden stakk den av med prisen for beste nordiske film (og med dette en million svenske kroner!) på festivalen i Gøteborg.

SJEKK ALLE ANMELDELSENE OG FLERE TIL HER

Filmen handler om den unge kurderen Siyar, som setter av gårde for å finne sin søster etter at hun rømte fra sitt eget, ikke spesielt frivillige, bryllup. Dette fører ham fra deres avskjermede landsby i Irak via Europas skjulte inngangsporter og gjennomfartsårer til Istanbul og senere Berlin, og til sist til vårt lille vinterland i nord.

Underveis møter han den gatesmarte flyktingen Avin, som blir med ham videre og etter hvert blir mer enn bare en følgesvenn på ferden. Hun aner imidlertid lite om Siyars egentlige mål, som på ingen måte er å snakke søsteren til fornuft, men å utføre hva man gjerne omtaler som æresdrap.

«Før snøen faller» tar med andre ord opp et svært aktuelt tema. Det er åpenbart at Hisham Zaman er opptatt av autentisitet på alle plan, og filmen tegner da også et svært virkelighetsnært og troverdig bilde av det moderne Europa. Sammen med sin medmanusforfatter Kjell Ola Dahl har han valgt en fortellerstruktur hvor nåtidsjakten på søsteren brytes opp av tilbakeblikk til Kurdistan. Dette bidrar til at «Før snøen faller» er både godt og effektivt fortalt. Likevel kunne nok disse bakgrunnssekvensene blitt benyttet til å trenge dypere inn i mentaliteten som driver vår hovedperson.

For selv om fenomenet er kjent fra nyhetsbildet, hadde filmen blitt enda sterkere om den i større grad lot oss som medpassasjerer få ta del i motivasjonen for Siyars innbitte og for de fleste av oss fremmedartede reise.

Likeledes kunne filmen også viet et par ekstra scener til utviklingen av det sentrale kjærlighetsforholdet mellom Avin og Siyar, siden de to i utgangspunktet kommer fra svært ulike verdener og sånn sett ikke er den mest opplagte match.

Men dette er mindre innvendinger mot en film som tydelig demonstrerer at Hisham Zaman også i langfilmformat er et betydelig talent med en historie han åpenbart brenner for. «Før snøen faller» har en politisk aktualitet og et samfunnsengasjement man alt for sjelden ser i norsk filmproduksjon, og er utført med en formsikkerhet og presisjon mange norske filmskapere burde la seg inspirere av.

Det er ikke bare på handlingsplanet at Hisham Zaman har laget en internasjonal film. «Før snøen faller» vil trolig også fortsette å vinne gjeve priser på festival verden over. Og det er så absolutt fortjent.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken