Gå til sidens hovedinnhold

Forbered deg på renteøkning

Bankene kan heve lånerenten ytterligere, selv om styringsrenten står i ro. Se hvordan det påvirker deg.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemte onsdag at renten skal holdes uendret.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er Norges Banks styringsrente fortsatt på 5,25 prosent, og utfallet er i tråd med signalene sentralbanken sendte i sin siste pengepolitiske rapport i fjor høst. For Norge isolert sett skulle muligens renten gått opp grunnet høyere konsumprisvekst enn ventet, blant annet skapt gjennom økte størmpriser, samt at sysselsettingen bare øker og øker. Likevel tar sentralbanken de svake internasjonale utsiktene med i betrakningen da det velges å holde renten i ro.

Kan stige senere
Men både styringsrenten og markedsrentene ventes å kunne stige utover våren, og dette vil gå utover den jevne lånetaker. Men hvilken effekt gir noen usle prosentpoeng på nedbetalingen av lånet ditt?

Sjekk selv - i rentekalkulatoren i bunnen av artikkelen.

For rentenivået i samfunnet er ikke bare et resultat av pengepolitikken, altså nivået på styringsrenten, og finanspolitikken, altså skattenivået og offentlige utgifter, men også av aktiviteten i økonomien ellers. Bankene rundt om i Norge forholder seg til pengemarkedsrenten, som daglig beveger seg i henhold til tilbud og etterspørsel etter penger, der faktorer som styringsrenten, valutakurser og forventinger om videre økonomisk politkk spiller inn.

Høy pengemarkedsrente
Pengemarkedsrenten er den renten bankene låner penger til seg i mellom, og slik får bankene inn hovedandelen av de pengene de låner ut til deg. Generelt er det slik at sentralbanken holder en høy signalrente til bankene når de ønsker å dempe prisveksten gjennom redusert etterspørsel etter varer og tjenester, fordi det da også ofte vil føre til en høy pengemarkedsrente.

Les også: Rører ikke renten

Men farten på renten i pengemarkedet kan likevel speede opp fortere enn Gjedrems beslutninger. Før jul var pengemarkedsrenten svært mye høyere enn Norges Bank sin styringsrente, og da økte norske banker lånerentene mer enn Gjedrem.

Selv om mange økonomer antar at denne pengemarkedsrenten vil bevege seg ned på et normalt nivå om ikke altfor lenge, kan det likevel ikke utelukkes at renten vil stige - for eksempel for de løpende boliglånsrentene. Men det kan kanskje la vente på seg til Norges Bank utpå vårparten øker renten på ny - hvis så blir tilfelle.

Tror lånerenten er høy nok - nå
- Jeg tror ikke bankene kommer til å sette opp den flytende boliglånsrenten nå. Vi ser det nok heller ved en eventuell kommende renteøkning fra Norges Bank, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til Nettavisen.

Nettavisen har også snakket med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som før jul spådde at lånrentene ville stige ytterligere om ikke pengemarkedsrenten sank betydelig.

- Denne renten har nå falt en god del, men alt i alt er det fortsatt et lite overheng fra pengemarkedsrenten til bankenes utlånsrente. Likevel tror jeg kanskje bankene vil nøye seg med den høye rentehevingen de gjorde før jul, sier han.

Uansett kan du her forberede deg på en eventuell økning, og hvordan det vil påvirke nettopp deg:

HTML EMBED

Renteregner

%
kr
år
kr
Mnd År
Fyll ut tre av feltene og klikk ved det fjerde. Resultatet avrundes.

Sliter du med den høye renten? Kommentér her.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken