Gå til sidens hovedinnhold

Forbered deg på strømsjokk

Politikernes miljøløfter koster deg dyrt. Snart skyter strømprisen i været.

Neste år starter handelen med CO2-kvoter for fullt. Det betyr dyrere strøm i Europa, der det produseres forurensende kraft. Til tross for at Norge nesten utelukkende produserer ren vannkraft og dermed slipper å betale CO2-avgifter, må norske forbrukere belage seg på høyere strømpris, melder NRK.

- Vi er en del av et nordisk kraftmarked, som igjen er en del av et relativt integrert europeisk kraftmarked, sier Arne Jakobsen i rådgivningsselskapet GreenStream til tv-stasjonen.

Sjekk ut Nettavisens oversikt over de billigste leverandørene av strøm til spotpris.

Blir bare dyrere
Også varer og tjenester som flyreiser og bensin kan bli dyrere som følge av politikernes ambisiøse klimamål. Jakobsen mener politikerne ikke er særlig villige til å snakke om hva forbrukerne må forsake eller betale for et renere klima.

Ifølge Norsk Industri vil strømmen bli rundt 20 prosent dyrere neste år. Det betyr rundt 2.000 kroner høyere strømregning for en gjennomsnittlig norsk husholdning. Og det trenger ikke stoppe der.

- Jeg skal aldri si aldri, men jeg er villig til å vedde ganske mange flasker vin på at vi aldri får lavere strømpriser i Norge, sier professor Jørgen Randers, leder for Lavutslippsutvalget, til NRK.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk