(SIDE2): Kan chili øke forbrenningen?

Vi fikk personlig trener ved Sats, Beate Torset, til å gi oss svarene på hvordan vi kan påvirke forbrenningen. Hun er utdannet helse- og treningsterapeut og personlig trener fra Norges idrettshøgskole og avslører hva som er myter og hva som er fakta om forbrenningen vår.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

«Jeg forbrenner mer om jeg tar badstu?»

Riktig, men galt.

Det eneste du forbrenner ekstra er vann, dvs. væske fra kroppen. Dette kan gi et kortvarig vekttap, men så snart du erstatter væsketapet gjennom å drikke og spise, er effekten borte. Husk at væsketap har store negative konsekvenser for prestasjonsevnen, både i trening og dagliglivet.

«Chili kan øke forbrenningen»

Ja, men forsvinnende lite.

Alt matinntak øker forbrenningen noe. Dette kalles TEF (termic effect of food) og betyr at kroppen bruker energi for å bryte ned og omdanne energien i matvarer til energi kroppen kan bruke eller lagre. Denne effekten står for maksimalt 10 % av ditt daglige energiforbruk. Enkelte matvarer/krydder, for eksempel chili, gir høyere forbrenning, men uansett ikke nok til at det vil ha noen betydning i forhold til vektreduksjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Forbrenningen øker når man fryser»

Ja

Forbrenningen øker for å øke kroppstemperaturen, men ikke nok til at det vil ha noen betydning i forhold til vektreduksjon.

«Jeg forbrenner mer om jeg drikker kaffe før en joggetur»

Tja

Noen studier viser at koffein øker kroppens evne til å arbeide når arbeidet er av kontinuerlig karakter og varer i 30 minutt eller mer. Dette bl.a. fordi koffein øker fettforbrenningen ved å stimulere enkelte hormoner. Men det er usikkert om inntak av kaffe gir samme effekt som koffein alene. Uansett er virkningens veldig liten i forhold til. betydningen av selve joggeturen. Det er usikkert hvor mye kaffe som skal til, og koffein kan gi uønskede effekter som hjertebank, diaré, dehydrering etc.

«Forbrenningen er veldig ulik fra person til person»

Riktig, forbrenningen avhenger av kjønn og kroppsstørrelse. Menn har høyere forbrenningen enn kvinner (5-10 prosent lavere enn menn), noe som er mye relatert til høyere andel muskelmasse, i tillegg til at de er større. Ut over dette er forskjellene små.

«Jeg forbrenner ikke kalorier før etter at jeg har jogget i en halv time»

Feil!

Kroppen forbrenner kalorier hele døgnet, uavhengig av aktivitetsnivå. Kroppen trenger energi for å opprettholde basisfunksjonene, men kaloriforbruket øker med aktivitetsnivå. Når du jogger har du høyere energiforbruk enn når du hviler, og dette øker med økende intensitet.

«For å forbrenne mest kalorier bør jeg trene med høy intensitet hver gang jeg trener»

Riktig

Jo høyere intensitet, jo høyere forbruk av både fett og karbohydrater. Men, kaloriforbruk avhenger også av varighet på treningen. Du kan dermed kompensere for lav intensitet ved å holde på lenger.

«Styrketrening øker forbrenningen»

Riktig

Styrketrening gir økt muskelmasse. Jo mer muskelmasse, jo høyere forbrenning, 1 kg muskler forbrenner 10-15 kcal pr. dag. Muskelmassen kan stå for ca. 20 % av ditt daglige energiforbruk, i motsetning til fettmasse som utgjør ca. 5 prosent. Om man derimot ser på den enkelte treningsøkten, vil kondisjonstrening gi høyest akutt energiforbruk, fordi du der er i gang hele tiden versus styrketrening der man har pauser mellom treningssettene.

En kombinasjon av kondisjons- og styrketrening er best for å øke forbrenningen, og forbedre helsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Trening før frokost øker energiforbruket»

Feil

Uansett tidspunkt på dagen er energiforbruket det samme, såframt intensitet og varighet på treningen er lik. Trening før du spiser vil gjerne gi lavere intensitet på treningen, og dermed dårligere treningseffekt og lavere energiforbruk.

Trening med lav intensitet gir høyere fettforbrenning

Feil

Om du ser prosentvis fordeling av energier fra fett og karbohydrater ser det riktig ut. Men, det totale energiforbruket øker med økt intensitet, og dermed også total mengde fett som forbrennes.

Slik øker du forbrenningen:
Den daglige forbrenningen består av tre primære komponenter:

- Hvileforbrenning, 60-75 prosent (påvirkes av muskelmasse, avhenger av kjønn og kroppsstørrelse)

- Fysisk aktivitet 15-30 prosent

- Økt forbrenning pga. inntak av mat, max 10 prosent

Fysisk aktivitet er den mest påvirkbare komponenten. Jo mer aktivitet du får inn i hverdagen, jo høyere forbrenning. Fysisk aktivitet er ikke bare trening, men også all kroppslig bevegelse som inngår i dagliglivet. Vær så aktiv som du kan gjennom å la bilen stå når det passer sånn, ta trappa, lek med barna etc.

Legg inn minimum 1-2 treningsøkter pr. uke, en kondisjonstrening med moderat til høy intensitet + en styrketrening (ev. 1-2 økter med begge deler). Gjør mest mulig ut av treningene ved å velge aktivitet/øvelser for de store muskelgruppene, lår og rumpe, rygg og bryst. På styrketreningen bør du kjøre 8-10 repetisjoner, 2-3 sett med så tunge vekter at du blir sliten i hvert sett.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER