RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fotograf:Jon Steinar Linga

- Dette huset bør bevares

Sist oppdatert:
At det fremstår som falleferdig forsvarer ikke rivning, mener bygningsvernsansvarlig.

Bygningsvernsansvarlig ved Helgeland Museum, Kalle Dolmen, påpeker at Kirkegata 48 ved Mosjøen er den siste husmannsplassen på byflata.

Dag Edvardsen i Kirkegata 48 AS har søkt kommunen om å få lov til å rive begge de to bygningene på tomta. Formålet er å renske tomta for å bygge et nytt boligkompleks, skriver Helgeland-Arbeiderblad.

Kommunen har sendt søknaden til kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune for uttalelse, fordi den ene av de to bygningene har status som verneverdig. Kalle Dolmen, som er prosjektleder ved museets avdeling for bygningsvern, sier rett ut at huset absolutt ikke bør rives, og reagerer på at Edvardsen i en artikkel i HA tirsdag, hevder at ingen har protestert på rivningsplanene.

- Jeg deltok i juni i forhåndskonferanse med kommunen om saken, noe som er vanlig prosedyre i saker som angår verneverdige bygninger i Mosjøen. På møtet deltok også Edvardsen, og jeg er overrasket over at han ikke kjenner til museets synspunkt, sier Dolmen. Han påpeker at mange gamle hus har blitt revet i Kirkegata i årenes løp.

- Kirkegata 48 er spesiell fordi det representerer siste rest av det som en gang var flere husmannsplasser på mosjøflata, fra den tida da Kirkegata var landsbygd, påpeker Dolmen.

Falleferdig
At Kirkegata 48 framstår som mer eller mindre falleferdig, synes Dolmen ikke er tilstrekkelig som argumentasjon for å få revet bygningsmassen.

- Samme argumentasjon gikk igjen i kampen om Sjøgata. Den var liksom ikke verdig å ta vare på, fordi mange brygger var i tilsvarende forfatning som bygningen i Kirkegata. Vi ser på Sjøgata i dag at det likevel går an å redde slike bygg, sier Kalle Dolmen.

Direktør ved Helgeland Museum, Hans Pedersen, bekrefter at Kirkegata tilhører en bygningsstil som tidligere sto utenfor bykjernen.

- Vi mener at reguleringsplanen for området legger opp til at huset bør bevares. Dette bør følges opp, kommenterer Hans Pedersen ved Helgeland Museum.

Nabovarsel
Dag Edvardsen påpeker at han hele tiden har vært fullt klar over museets syn i saken.

- Vi har ikke fått inn noen protester til prosjektet, etter å ha sendt ut nabovarsel, og det var dette jeg kommenterte i artikkelen i HA, opplyser Edvardsen, som ikke ønsker å kommentere museets standpunkt.

- Dette er helt opp til politikerne i planutvalget. Jeg antar at fylkeskommunen kommer til å innhente opplysninger fra museet, sier Dag Edvardsen.

Les flere nyheter fra Helgeland hos: Helgeland-Arbeiderblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere