RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette skal rives

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kommunen nådeløs overfor eier av denne hytta på Ostøya i Bærum.

Partene står steilt mot hverandre i det som kan bli en svært viktig prinsippsak i Indre Oslofjord.

SELGE HYTTA? Finn megler

Kommunen krever riving og tilbakeføring av terreng til opprinnelig stand.

Børs vei 8 på Ostøya ligger i den mest sentrale og trafikkerte delen av skjærgården utenfor Sandvika i Bærum.

Morten Henrik Kielland og kona Belinda Therese Buck Kielland kjøpte den vel syv mål store strandeiendommen for hele ni millioner kroner i 2001.

Ifølge Budstikka var det i forbindelse med en befaring i nabolaget at kommunens politikere ble gjort oppmerksome på byggearbeidene i Børs vei 8.

Striden står om et brygge- og moloanlegg nedenfor hytta,samt en trapp foran badehuset, og et par støttemurer.

- Svært alvorlig

Kommunen ser svært alvorlig på det de mener er ulovlige arbeider, og som også innbefatter sprengning i terrenget og endring av sjøbunnen. I brevet fra kommunen datert 24. juni der det fremsettes krav om riving heter det:

«Det er lagt vekt på at overtredelsen er grov, idet terrenget i strandsonen er gjenbygget og fortettet, og påført til dels varige skader og uopprettelige ødeleggelser».

Det legges vekt på allemannsretten, og at utbygging av brygger, molo og havn medfører privatisering av vannarealer som skal være tilgjengelige for alle.

Kommunen lar det ikke være noen tvil om at riving og tilbakeføring er eneste alternativ, selv om dette vil koste eier dyrt, og resultatet ikke blir like pent som opprinnelig.

«Disse omstendigheter vil ikke under noen omstendighet kunne gå foran hensynet til å få fjernet de ulovlige tiltakene. Det er med andre ord ikke adgang til å unnlate og kreve ulovlige tiltak revet/fjernet fordi terrenget/stedet eventuelt vil bli mer skjemmende og stygt uten enn med de ulovlige tiltakene. Heller ikke eventuelle høye kostnader og verditap ved riving/fjerning vil påvirke det faktum at tiltakene må rives/fjernes», heter det.

Her vises det til en dom fra lagmansretten.

Ekteparet Kielland har fått frist til 1. november med rettingen.

Slår tilbake

De akter imidlertid ikke å gi seg uten sverdslag. Med Ingrid Skaanes Sørensen fra advokatfirmaet Kluge som våpendrager går de til frontalangrep på kommunen.

I tilsvaret til Bærum kommune, datert 16. juli, fremholdes det at verken brygge, molo, eller trapp er ulovlig oppført. Arbeidene ble utført på slutten av 80-tallet, lenge før ekteparet Kielland kjøpte eiendommen.

Et sentralt tema for Kluge er hva som innbefattes i begrepet bebyggelse. Sørensen mener loven skiller mellom bygninger på den ene siden, og anlegg - som brygger, molo og murer - på den andre. Advokaten mener slike anlegg ikke var søknadspliktige før i 1997, bare meldepliktige.

Kluge-advokaten legger videre til grunn at molo, brygge og havn må ha blitt meldt til kommunen den gangen de ble bygd:

«Siden molo, brygge og havn fremgår av kommunens regulerings- og bebyggelsesplan, må et legges til grunn at arbeidene ble meldt i 1988 og at kommunen ikke hadde innvendinger til arbeidene».

Når det gjelder flytebryggen, er denne plassert av der av nåværende eiere. Her erkjennes det at dette ble gjort i strid med bestemmelsene.

Søker om tillatelse

«Kielland vil søke om etterfølgende dispensasjon og tillatelse, og ber om at det blir satt en frist for innsendelse av søknaden», heter det i tilsvaret.

Til Nettavisen sier bygningssjef Ketil Krogstad i Bærum kommune at det snart vil bli fattet et vedtak i saken. Før det vil han ikke svare på henvendelser.

Hytteeier Morten Henrik Kielland flyttet til Sveits for to år siden. I Norge er han et relativt ubeskrevet blad.

Likevel gjorde ekteparet Kielland seg fortjent til en lengre notis i The New York Times da de giftet seg i 1986.

Der fremgår det at Kielland på 80-tallet satt i toppledelsen i det kjente amerikanske finansfirmaet Oppenheimer & Companys London-avdeling.

I 2008 hadde Morten Henrik Kielland en skattbar inntekt på 28 millioner kroner.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere