- iPhone vil dø innen fem år

Foto: (Apple)

Vil ende opp som et lite nisjeprodukt for Apple-fans, spår sikkerhetsgigant.

03.05.10 23:51

[Mobilen.no ]: Det er utvilsomt gode tider for Apples mobilavdeling, både i Norge og verden for øvrig. iPhone dominerer nyhetsbildet og hylles av mobilbrukere verden over, tross økende konkurranse fra Android-mobiler som HTC Desire og Sony Ericsson X10.

Men iPhone vil miste sin enestående posisjon i markedet i løpet av de neste årene.

Det tror i alle fall Eugene Kaspersky, administrerende direktør i IT-sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab, et av verdens fire største IT-sikkerhetsselskaper. Av de største mobilplattformene vi har på markedet i dag tror han kun Android og Symbian er garantert livets rett om fem års tid.

Han hevder at kun Symbian og Android er garantert en tilstedeværelse om fem år, mens det samme ikke kan sies om Windows Mobile OS, Blackberry OS eller iPhone OS.

Hvorfor?
Det kan virke usannsylig at Apple skal tape så drastisk med terreng i mobilmarkedet de kommende årene, men Kaspersky mener det skyldes at åpne plattformer, såkalt Open Source, vil bli mye mer populære lukkede plattformer. Dette fordi åpne plattformer appellerer til både brukere og utviklere.

- Hvis Apple ikke endrer strategien sin vil iPhone bli et nisjeprodukt for Apple-fans, ikke et massemarkedsprodukt, sier Kaspersky til PC Advisor.

LES OGSÅ: SLIK VIRUSBESKYTTER DU MOBILEN

Farligere med mobil enn med bil?
Eugene Kasparsky sier videre at det er på høy tid å opprette en database for mobilbrukere, der hver mobiltelefon kan knyttes til en bestemt bruker.

- På samme måte som en bil kan være farlig, er også en smartmobil farlig. Forskjellen er at når du kjører bil setter du kun deg selv eller noen få andre mennesker i fare, mens med en smarttelefon kan du være en trussel mot mange – enten via botnets eller ved å bruke håndsettet til å kontrollere andre enheter, sier Kasparsky.

Han viser til økt terrorisme, fanatisme og politisk aktivisme, og hevder at mye blir organisert eller forenklet ved bruk av mobilteknologi. Kasparsky erkjenner imidlertid at en eventuell registrering både kan omgås og misbrukes av kriminelle, men står fast på at en database ville ”ta flesteparten av dem”.

Tiden vil vise om Kaspersky får rett i sine dystre spådommer for iPhone og mobilbransjen.

Her kan du se bilder av Iphone 4G, som trolig kommer i juni

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.