Gå til sidens hovedinnhold

80-tallshelt slår tilbake

Mickey Rourke er tilbake med i en filmrolle som minner mye om hans eget liv.

Det finnes nok at dem som vil huske Mickey Rourkes tidligere karriere med beundring. Roller som The Motorcycle Boy i "Rumble Fish", den råtøffe, polske politietterforskeren Stanley White i "Year of the Dragon", den angrende IRA-drapsmann Martin Fallon i "Messe for en morder" og ikke minst som den forfyllede forfatteren Henry Chinaski i "Barfly" har gjort inntrykk på mange.

Rourke var høyt på stjernehimmelen helt til han trynet solid i sin egen berømmelse i filmflausen "Wild Orchid", hvor han spilte mot kvinnen som skulle bli hans kone i noen år, Carré Otis

Jeg tror det var en stor del av meg som ikke ville gjøre denne rollen. Randy lever i en tilstand av skam og nedverdigelse. En gang hadde han et navn, nå er han et null. Han har ikke en gang råd til bensin.

Jeg har vært der selv, sa Mickey Rourke til ScreenCrave om rollen mange omtaler som hans comeback: Den aldrende wrestlinghelten Randy "The Ram" Robinson.

Parallellene til hans eget liv er mange.

Filmen handler om en bryter som var stor på 1980-tallet, akkurat slik Mickey Rourke var stor som skuespiller i samme periode, forteller leder for Cinemateket, Jan Langlo.

I "The Wrestler" beskriver hovedpersonen seg selv som "et stykke kjøtt ingen trenger lenger".

I likhet med karakteren i filmen, opplevde også Rourke å miste det meste: Karriere, anerkjennelse, venner og materielle goder.

Mørk og mystisk

Rourkes virkelig store gjennombrudd kom med rollen som The Motorcycle Boy i Francis Ford Coppolas "Rumble Fish" (1983).

I min ungdom var jeg en stor fan av Mickey Rourke. Med sin mørke og mystiske fremtoning stakk han seg ut i den store mengden av glatte menn i pastellfarger. The Motorcycle Boy var den beste karakteren av dem alle, forteller Langlo, som i tiden fremover vil vise høydepunkter fra Rourkes karriere på Cinemateket.

Med rollen som Harley Davidson i "Harley Davidson and the Marlboro Man" i 1991 tok beundringen slutt.

Den filmen ble et vendepunkt. Jeg og kameratene mine ble stående måpende på sidelinja og se hvordan Rourke spilte i den ene drittfilmen etter den andre. Rourke tok en del feil rollevalg, og bestemte seg dessuten en periode for å satse mer på boksing enn på filmkarrieren.

I tillegg var han en vanskelig og krevende person å jobbe med, oppgir Langlo som forklaring på hvorfor Rourkes karriere gikk nedover på 1990-tallet.

Nytt karrieresteg

"The Wrestler" er ikke Rourkes første steg mot ny anerkjennelse. De siste årene har han blant annet spilt i "Once Upon a Time in Mexico" og "Sin City"

Sin City åpnet døren på gløtt, og så slo denne filmen døra ned, sa han selv til MoviesOnline.

Jeg er veldig heldig som har fått en ny sjanse, fordi jeg oppførte meg virkelig ille i femten år. Og jeg angrer. Jeg hadde bare ikke verktøyene til å forandre meg den gangen, forklarte han, og legger til at han har fått mye hjelp til å komme inn på rett spor i livet.

En fantastisk skuespiller

Fremover vil Mickey Rourke blant annet bli å se i "The Informers", "13" og "Sin City 2".

Om comebacket bare blir et blaff eller en varig trend, avhenger av at han gjør riktige framover. Med "The Wrestler" har han i hvert fall vist at han fortsatt er en fantastisk skuespiller. Innsatsen hans er rett og slett rørende, sier Langlo.

Selv om Rourke har sagt at det var tøft å spille en parallell til sitt eget mislykkede liv, fortalte han til MoviesOnline at det tøffeste med rollen var av en helt annen art.

Det vanskeligste var å bli fysisk tilnærmet lik disse wrestlerne, for de er enorme. Det krevde mye arbeid. Jeg følte det som jeg gjorde unna tre filmer på treningssenteret.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted