Gå til sidens hovedinnhold

Å, de skotter

Jeg sier aldri nei til en utfordring på matfronten. Heller ikke til haggis.

Forslaget kom fra Ole Martin. Han mente vi burde lage en sak på en av Skottlands største mattradisjoner, og jeg lot meg forføre av ideen. Det er jo slik man utvider kunnskapsregisteret: Kaste seg ut i kuriositeter fra andre land.

Men dette er ikke alltid like lett. En del utenlandske oppskrifter inneholder råvarer som kan være vanskelige å skaffe. Haggis, for eksempel, er som en gigantisk rund pølse og blir kokt inni en sau eller

lammemage, som du forhåpentligvis kan få hos en medgjørlig slakter.

Både lunger, lever og hjerte fra sauen hører med i denne oppskriften. Min haggis har jeg pakket inn i svinenett en syltynn hinne som er rundt magen til grisen. Svinenettet holder på fasongen, smaken og saftigheten.

Haggis er blant annet vanlig å servere under Burns' Night i Skottland, som 25. januar markerer bursdagen til nasjonalpoeten Robert Burns (17591796). Burns hadde mange venner og fans, og etter hans død ble det arrangert kvelder til hans ære. Da ble det servert Haggis på fat til en fanfare av sekkepiper, whisky og selvfølgelig diktopplesning, langt ut i de sene nattetimer.

Men først skal The Selkirk Grace resiteres:

Some hae meat and cannot eat.

Some cannot eat that want it:

But we hae meat and we can eat,

Sae let the Lord be thankit.

Ole Martin og jeg prøvde å gjenskape noe av denne stemningen. Han hadde smakt haggis før, og selv ble jeg overrasket over smakskombinasjonen. Det er alltid spennende å se resultatet på noe man ikke har prøvd før, og denne gang hadde jeg flaks: Haggisen ble både supersaftig og velsmakende.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021