Anne Monica (26) kjøpte pill råtten bolig - får ikke hjelp

Foto: (Privat)

Boligdrømmen ble et mareritt for den nybakte familien.

03.01.13 15:28

- Vi har følt et enormt press, både psykisk, fysisk og økonomisk, sier Anne Monica Sagård (26) fortvilet til NA24.

Etter at datteren Leah (4) kom til verden, ville Anne Monica og samboeren Vegard Aas (26) fra Ryfylke sørge for at datteren skulle ha et trygt sted å vokse opp. Derfor kjøpte det unge paret et rekkehus i Stavanger i 2008.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

De var fornøyd med å ha kommet inn i boligmarkedet da boligprisene var lave. De fikk 160 kvadratmeter for 2,7 millioner kroner.

- Vi var selvfølgelig veldig gira og satte i gang med malingsarbeidet med stor giv. Vi følte at vi hadde vært svært heldige, sier Sagård.

Den nybakte familien ville lage et ekstra soverom i den 50 kvadratmeter store vinterhagen.

Da startet marerittet.

Pill råtten vinterhage
- Da vi rev ned den første planken så vi med én gang at hele vinterhagen var råtten. Vi kunne stå ute og mer eller mindre bokse gjennom kledningen, sier Sagård.

En tredjedel av boligens totale størrelse var dermed ubeboelig.

Paret hadde ikke fått noen indikasjon på at det var fuktskader i vinterhagen da de kjøpte rekkehuset. Takstmannen hadde oppført vinterhagen som primærrom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enda en sjokkmelding
Anne Monica og samboeren kontaktet borettslaget, som de visste hadde hjulpet den forrige eieren med å reparere vinterhagen tidligere. De konkluderte med at de ikke ville dekke skadene.

Deretter fikk paret et brev fra en advokat med nok en sjokkmelding: Vinterhagen var ikke godkjent, og det kunne hende at de måtte rive hele vinterhagen uten å få lov til å bygge det opp igjen.

- Da var det som om noen bare dro bort teppet under føttene mine. Jeg har i løpet av denne prosessen mistet all energi og det har vært en følelsesmessig berg og dalbane. Vi har hatt noen tunge år bak oss, og dette fikk bare begeret til å renne over, sier Sagård.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tok opp lån for å betale advokaten
I parets forrige hjem opplevde de at hele badet var feilkonstruert og måtte rives. Heller ikke da ble de informert om feilen av verken takstmann eller megler.

- Vann fra badet vårt lakk ned i hodet på naboen under, men vi fikk ingen informasjon om dette i takstrapporten. Naboen nedenfor bekreftet at forrige selger og megler var blitt informert, forklarer Sagård.

De fikk ikke dekket skadene av forsikringsselskapet, og måtte ta opp lån for å bygge et nytt bad.

Har du opplevd noe liknende? Kontakt meg på nina.schage@nettavisen.no

Klok av skade oppsøkte det unge paret en advokat for å ikke gå alene mot forsikringsselskapet da de nok en gang oppdaget råteskader i deres nye hjem.

- Vi er begge nettopp ferdigutdannet og har ingen spesielt god økonomi - det går liksom akkurat rundt. Vi måtte ta opp lån for å klare å dekke advokatregningene, forteller Sagård.

Kan koste over 700.000 kroner
Paret kontaktet en byggmester i februar. Han ville ha hele 717.000 kroner for å rive og bygge opp vinterhagen.

Ifølge reklamasjonstaksten utført på vegne av forsikringsselskapet i mars, er imidlertid skadene langt rimeligere å reparere. Takstmannen mente det ville koste 181.000 kroner å reparere råteskadene.

Sagård synes denne taksten var helt urealistisk, og kontaktet derfor en uavhengig takstmann for en ny vurdering to måneder senere. Da ble skadene estimert til å koste nesten 370.000 kroner.

- Vi har jo ikke penger til å verken rive vinterhagen eller bygge den opp igjen. Vi er allerede økonomisk presset på grunn av advokatregningene, så vi er avhengige av at forsikringsselskapet dekker både skadene og saksomkostningene. De prøver seg imidlertid med en arrogant holdning, og håper at vi enten ikke har penger eller overskudd til å holde på mer, sier Sagård fortvilet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har blitt syke
Hele familien har slitt med lavt energinivå og mye sykdom etter at de flyttet. Sagård mistenker at helseplagene kan ha blitt forårsaket av fuktskadene i huset.

- Jeg begynte tidlig å lure på om det var noe i huset som ikke stemte. Jenta vår, som tidligere hadde sovet veldig bra, begynte å gråte mer og mer om nettene. Da hun var rundt ett år, gråt hun hysterisk hele natten lang og tok seg på magen ved flere anledninger, forteller Sagård.

Paret har fått en liten gutt, Erik (2), siden de flyttet inn. Også han har vært mye våken om natta.

Anne Monica har prøvd å finne ut av hva som er årsaken til helseplagene, men uten hell.

- Da vi oppdaget alle disse fukt og råteskadene - noe som jeg vet ikke er bra for inneklima - kan jeg i hvert fall ikke legge de tankene på hylla, sier Sagård.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fraskriver seg ansvaret
Paret har husforsikring gjennom borettslaget. Styret i borettslaget har imidlertid fraskrevet seg alt ansvar siden vinterhagen ikke er godkjent.

Dette til tross for at de har visst om utbygget i mange år, og at de har betalt for reparasjoner av vinterhagen tidligere.

- Det er borettslagets feil at vi nå må gjennom så mye arbeid med å få godkjent utbygget. De har jo i utgangspunktet avvist alt som «feil av tidligere styre», noe som egentlig er en litt for tynn unnskyldning spør du meg. Selv om personene i et styre skiftes ut, kan en ikke fraskrive seg alt ansvar, mener Sagård.

Hun poengterer at borettslaget etter hvert ble mer støttende og samarbeidsvillige, men at de sier at de ikke kan gjøre noe mer. Nå er det opp til forsikringsselskapet å avgjøre om paret skal få hjelp.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN NÅ:

Må vente på kommunen
Borettslaget hadde nylig en ekstraordinær generalforsamling der det ble enstemmig vedtatt at paret får godkjennelse til å bygge opp vinterhagen igjen. De venter nå på søknaden sin til kommunen for en endelig godkjennelse av gjenoppbyggingen av vinterhagen.

Først når de får svar fra kommunen kan de på nytt søke om å få dekket kostnadene av forsikringsselskapet.

- Vi trodde at dette skulle være en enkel sak når meglerforetaket faktisk har solgt oss et 50 kvardatmeter primærrom som ikke er godkjent og som i tillegg er i vesentlig dårligere stand enn takstrapporten, sier Sagård.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tror takstmenn blir presset
Nettavisen NA24 har skrevet om den tidligere eiendomsmegleren «Sofie» som opplevde at takstmenn føler seg presset til å være mindre kritiske. Takstmenn som beskriver feil og ikke lar eiendomsmegleren påvirke taksten står i fare for å ikke få nye oppdrag.

Anne Monica Sagård er av samme oppfattelse - og tror det er én av årsakene til at de nå kan miste en tredjedel av huset sitt.

- Jeg har i samtaler med den ene takstmannen advokaten sendte, forstått at det er et gjennomgående problem i bransjen. At meglere ønsker å selge høyest mulig og dermed trenger takstmenn som kan pynte litt på sannheten. Jeg har hørt om en takstmann her i Stavanger som ikke fikk flere jobber av bedriften han hadde jobbet for i årevis på grunn av at han var for «streng». De trengte noen som kunne hjelpe å få prisen litt opp. Det virker som en nådeløs bransje, og jeg synes virkelig at folk må være oppmerksomme på det, sier Sagård.

Hun er oppgitt over at boligkjøpere blir ført bak lyset på denne måten.

- Når vi som kjøpere ikke kan stole på det eiendomsmegleren eller takstmannen presenterer oss, hvem kan vi da stole på?

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.