Gå til sidens hovedinnhold

Barbarenes frukt

Struttende stengler og smuldrete pai er sommergodt for late kokker.

Rabarbraen er den stauteste av dem alle, der den står spent opp langs skjulet eller garasjen. Tenk at navnet faktisk har sin opprinnelse fra elven Rha eller Volga som den nå heter og Barbarene som herjet der! Om plantene ble brukt som slagvåpen, tror jeg imidlertid ikke.

Rabarbra er en eldgammel staude som ikke fant veien til Norge før på 1800-tallet. Det sies at rabarbraens garvestoffer kan virke lakserende og at man kan få nyrestein men dette er selvfølgelig ved et unormalt høyt inntak. Og sånn er det jo nesten med alt, farlig i store mengder.

Selv er jeg ikke så redd for de struttende blodrøde stenglene med de knallgrønne store bladene. Helt fra jeg var liten har rabarbraen vært min venn. Og som et middel for ikke å gå lei av råvarene jeg bruker, prøver jeg til stadighet å teste ut nye varianter med dem.

Smulete, svidd, lunken og klumpete høres ikke så innbydende ut på norsk. Men crumblepie og blackened salmon høres da ganske godt ut. Smuldrepai er en utrolig tøff rett, den er så rustikk at den nærmest virker som en parodi på de store konditorers feinschmeckerier. For deigen er den samme, men uten all jobben, tertedeigen nærmest kastes ned i formen, fyllet legges på og resten av deigen smuldres over. Den bakes og serveres direkte her trenger du ikke engang en fancy kakeform, men kan like gjerne bruke en ildfast skål eller en kaffekopp. Det må ha vært en usedvanlig slapp kokk som er opphavet til denne retten!

Smuldrepaien kan lages av mye mer enn rabarbra. Alt av frukt og bær går an, høstens bærmix blir helt vidunderlig. Men prøv også med friske aprikoser og fersken når det finnes. Det viktige her er å servere den glovarme kaka med frossen iskrem, det er så godt. Og hvis du er så flink at du lager selve kaka, så skal du få slippe å lage is, denne gangen. Kjøp en kanongod vaniljeis, kjør den i en mixer, slik at den blir smidig. Vend inn sjokoladebiter, Daim, After eight, nøtter eller en hinsides god karamellsaus som jeg har gjort. Da kunne du til og med ha klart å lure meg!

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft