Gå til sidens hovedinnhold

Beste Hitchcock-minne kåret

Dusjscenen i "Psycho" toppet lista da The Times nylig kåret "Hitchcock's 50 most memorable moments".

"Er Alfred Hitchcock den beste filmregissøren noensinne?" spurte avisa, og gikk langt i å svare bekreftende.

"Psycho" tok også andreplassen i kåringen, takket være scenen hvor Vera Miles oppdager morsfiguren i kjelleren. De øvrige filmene på topp ti var "Vertigo" (to scener), "The Birds" (ditto), "North By Northwest", "Rear Window", "Frenzy" og "Rebecca".

Trollmann som trollbandt

Alfred "Hitch" Hitchcock var kontrollfreaken som trollbandt kinopublikum i 50 år uten å vinne Oscar. Nå kommer den "ultimate" DVD-boksen viet Sir Alfred Hitchcock.

Jeg sa aldri at alle skuespillere var kveg. Det jeg sa, var at alle skuespillere skulle bli behandlet som kveg.

Alfred Joseph Hitchcock (1899-1980) hadde det i kjeften. Men han hadde det i kreativiteten og kompetansen òg, og gikk konsekvent sine egne veier på kinolerretet.

Mannen utgjør en filmskole alene, hevder Kjell Billing, seniorkurator ved Norsk filminstitutt, som foreleser om "Hitch" etter å ha fulgt ham siden 50-tallet.

Ultimat?

Ifølge distribusjonsselskapet er det den "ultimate" Hitchcock-samlingen som foreligger på DVD 26. november. Fordelt på 19 disker skal 23 titler relanseres fra "Champagne" (1928) og "Blackmail" (1929) til "Frenzy" (1972) og "Family Plot" (1976).

Skrekk-klassikerne "The Birds" og "Psycho" er begge med, skjønt sterke kort som "North By Northwest", "Strangers On A Train", "Dial 'M' For Murder" og "Notorious" mangler.

Det finnes bare én ultimat Hitchcock-boks den som inneholder alt han lagde, kommenterer Billing, og innrømmer at han har vondt for å plukke sitt favorittverk blant snaut 60.

Det kommer an på hva jeg ser i øyeblikket. Mens han selv satte "Shadow Of A Doubt" høyest, holdt jeg lenge en knapp på "Vertigo". Det var før jeg hentet fram "Rear Window", eller "Vinduet mot bakgården", igjen. Det står mellom de tre.

Filmspråk

I likhet med en av dagens mest profilerte Hollywood-briter David Beckham ble Hitchcock født i Leytonstone i Øst-London.

Etter å ha slått seg opp på tysk og engelsk jord, meldte han i 1940 overgang til California, hvor han gjorde suksess fra første stund med "Rebecca". Hva var oppskriften?

Han hadde evnen til å trollbinde og skremme publikum. Og den evnen var en filmskaper-evne, ikke en litterær evne, forklarer Billing.

Det interessante med Hitchcock er nemlig at plottet spiller mindre rolle. Han var ikke interessert i plott; han var interessert i filmspråk. Han var mer eksperimentell enn mange tror. Han gjorde ting på film som ingen andre klarer. Det nytter ikke å kopiere ham. Det er derfor nyinnspillingene stort sett mislykkes.

Kontrollfreak

På ett punkt mislyktes også Hitchcock: Tross fem nominasjoner fikk han aldri Oscar. En kan spørre seg om personlige egenskaper iblant talte mot ham. Den gode Alfred var kjent som en kontrollfreak av dimensjoner.

Han hadde alltid hele filmen i hodet, og tegnet nøyaktige storyboards. Den typiske historien er den om da han ble syk under innspillingen av "Psycho".

Selv om andreregissøren fulgte instruksjonene til punkt og prikke, endte det med at Hitchcock gjorde alle opptakene på nytt, humrer Billing.

Og så var det altså dette med skuespillersynet:

Når en skuespiller kommer til meg og vil diskutere rollefiguren sin, sier jeg: "Det står i manuskriptet." Hvis han spør meg om hva som er motivasjonen hans, svarer jeg: "Lønna di."

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn