Gå til sidens hovedinnhold

Bytt vinduer, få lavere strømregning

Med nye vinduer blir utsikten til lavere strømregning bedre.

Opptil 40 prosent av varmetapet fra vanlige hus kan komme fra vinduene, opplyser Arne Morten Lundhaug Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Enova.

Vinduer utgjør bare 10-20 prosent av ytterflatene på en bolig, og de skal helst slippe inn både dagslys og solstråler nok til å redusere oppvarmingsbehovet.

I stedet opplever vi kroniske isgufs på tærne og kjølige trekk fra lommeboka.

Mange har gamle eller feilmonterte vinduer, ofte i dårlig stand. Uten at de kanskje er klar over det selv, påpeker Lundhaug Johnsen.

Det bare trekker kaldt, særlig langs gulvet, uansett hvor mye vi skrur opp ovnene, bemerker han.

Verdifull varme

Har du et gammelt hus med høyt energiforbruk, bør du skifte ut eldre vinduer med nye energieffektive modeller. Ifølge Enova kan det redusere strømutgiftene dine med mange tusen kroner årlig.

Mindre varmetap gir jevnere innetemperatur og bedre komfort, men også mulighet for å holde lavere temperatur uten at det oppleves kaldere, utdyper Lundhaug Johnsen.

Vinduets evne til å holde på varmen måles i såkalt U-verdi. Jo lavere verdi, desto bedre.

Generelle byggforskrifter krever 1,2 som U-verdigrense for vinduer i nybygg, mens gamle vinduer kan ha verdier på fem og oppover, forteller han.

Miljøgevinst. Skal du ha et virkelig lavenergivindu, kan du gå for en variant merket Svanen:

Norges foreløpig eneste svanemerkede vindu, fra NorDan, har en U-verdi på bare 0,7, opplyser Jorun Gran, informasjonsrådgiver i Stiftselsen Miljømerking.

I tillegg til maksimal energieffektivitet krever Svanen at vinduet har minst mulig miljøbelastende produksjon og materialbruk.

Det skal også leveres med skriftlig informasjon om montering, bruk og vedlikehold, for å sikre størst energieffektivitet gjennom vinduets hele levetid.

Omfattende energitap gir formidabelt strømforbruk, og er dermed også en stor miljøbelastning, understreker Gran.

Nytt skue

Moderne vinduer har gjerne støyisolasjon og barnesikring, samt tre glasslag og gassfylling for å hindre kjølig luftsirkualsjon, eller kaldras.

Dessuten kan du få dem med både solskjerming og varmereflekterende hinner.

Ifølge Lundhaug Johnsen i Enova kommer det mange gode produkter også i 2008:

Lavenergivinduer med selvrensende belegg, bare avhengig av nedbør for å bli rene, for eksempel?

Lundhaug Johnsen humrer:

Det ser lyst ut.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag