Gå til sidens hovedinnhold

Den staseligste planten

Slappe blader og en tørr stilk uten tegn til blomsterknopper? Ikke fortvil, det finnes triks som gir orkideen nytt liv.

Orkideer regnes gjerne som en plante for litt avanserte "grønne fingre"-entusiaster med stor tålmodighet. Blant annet var den fiktive mesterdetektiven Nero Wolfe besatt av orkideene som han pleide møysommelig.

- Den ideelle temperaturen for en orkide er rundt 20 grader og en luftfuktighet på minst 70 prosent. Slike forhold er det jo vanskelig å få til i stua, sier Margrethe Geicke til Bogront.no

Orkideene har etterhvert fått mange venner og har sågar sin egen forening

Stiller mange krav

Det er bevist at orkideer har eksistert på jorda i rundt 80 millioner år. Plantene ser kanskje skjør ute, men er med andre ord motstandsdyktige.

Hvis orkideer skal trives og ha det bra, er det likevel en del hensyn som skal tas. Viktige faktorer er riktig mengde lys og vann, god drenering, bra luftsirkulasjon, tilstrekkelig med luftfuktighet og gjødsel.

Ifølge Sonia Uyterhoeven, lærer og gartner ved New York Botanical Garden, er overvanning den vanligste dødsårsaken, mens mangel på lys er den viktigste årsaken til at orkidéen ikke blomstrer igjen.

– For liten temperaturforskjell mellom natt og dag er også en vanlig grunn til at gjenblomstringen uteblir.

– Mange er ikke klar over at orkideer helst skal ha en temperaturforskjell på tolv grader for å blomstre på nytt. En enkel løsning er å flytte orkideen bort til vinduet om kvelden, forteller hun.

Interessert i bolig og hage? Sjekk min-bolig.no

Kanel og barberblader

Hun understreker også at riktig jord og potte er viktig for trivselen.

– Orkideene skal ikke ha vanlig blomsterjord. De trives bedre på bark, forklarer Sonia Uyterhoeven og sender gjennomsiktige poser med bark i forskjellige størrelser rundt til forsamlingen.

På bordet foran gartneren ligger det også uventede hageredskaper, som kanel og sterile barberblader.

– Hvis planten har fått frost- eller insektskader, kan man se det ved at de grønne bladene blir svarte på tuppene. Da kan man enkelt skjære bort alt det svarte et lite stykke innenfor skaden, helst med sterile knivblader.

Å strø litt kanel på såret hjelper også, skal vi tro Uyterhoeven.

– Skulle du likevel være så uheldig å få en alvorlig syk plante, enten på grunn av overvanning eller sykdom, er det bare å kaste den. Kjøp en ny og prøv igjen, oppfordrer den erfarne gartneren.

800 millioner år

– Jeg fikk en nødtelefon fra en kollega i forrige uke, men da jeg besøkte ham to dager senere var den død, forteller Uyterhoeven.

– Phalaenopsisens dødsårsak var overvanning, og noe så enkelt som en keramikkpotte med hull kunne vært redningen, opplyser gartneren.

Fem gode orkidéråd:

1. Har du en tendens til å overvanne plantene dine, kan det lønne seg å bruke keramikkpotter med god drenering. Er du en undervanner, bruk de mer kompakte plastpottene.

2. Etter at orkideen har blomstret ferdig, bør du klippe den rett over det andre leddet på stilken (tell nedenfra og opp).

3. Svarte prikker på bladene kan bety flere ting. Er de ujevne i størrelse og myke, kan planten ha sopp. Fremstår de mer som små fregner, har du antakelig vannet med for kaldt vann, eller kalde vanndråper har blitt liggende på planten.

4. Usikker på hvilken orkidé som passer best under forskjellige lysforhold? Hold en arm cirka 30 cm fra planten, og la den skygge for lyskilden. En veldefinert skygge på bladene viser at du har nok lys til å ha en solelskende orkidé, for eksempel en Cattleya. Er skyggen mer diffus, passer nok en Phalaenopsis eller Paphiopedilum bedre hjemme hos deg.

5. For å sjekke om planten din får nok lys, kan du se på fargen på bladene. De fleste orkideer har gressgrønne blader. Er bladene derimot mørkegrønne, betyr det at den får for lite lys. Er de gule, får den for mye lys.

Orkideer i norske stuer

Det finnes over 18.000 forskjellige typer orkideer. Med litt bakgrunnsinformasjon om din type orkidé kommer du langt, selv uten medfødte grønne fingre. Dette er noen av de vanligste orkideene i norske vinduskarmer:

Phalaenopsis
* Blomstrer opptil ni måneder i strekk, én gang i året.
* Typisk innetemperatur (21–26 grader på dagtid, 15–21 grader om natten).
* Mye, men indirekte lys. Øst- eller vestvendt vindu, eller sørvendt vindu med tynn gardin.
* Moderat fuktighet.
* Vann hver fjerde eller femte dag om sommeren, og med sju-åtte dagers mellomrom om vinteren.
* Gjødsel én gang i uken tre uker på rad, den fjerde uken ingen gjødsel – bare gjennomskylling av potten.
* Ompotting én gang i året – etter at den er ferdigblomstret.

Paphiodedilum
* Blomstrer opptil to-tre måneder i strekk.
* Litt lavere innetemperaturer (18 – 24 grader på dagtid, 13 – 18 grader nattestid)
* Østvendt vindu, eller nordvendt vindu med godt lys.
* Holdes fuktig. Vann hver gang overflaten kjennes tørr, vanligvis to ganger i uken om sommeren, og én gang i uken om vinteren.
* Høy luftfuktighet og mye luft rundt røttene.
* Mindre gjødsel enn andre orkideer, cirka hver tredje uke.
* Ompotting annethvert år.

Dendrobium
* Flere årlige blomstringsperioder, med tre til ti blomster om gangen, i fire til åtte uker av gangen.
* De fleste blomstrer fra tidlig høst og til utgangen av januar.
* Sterkt lys, i sør- eller vestvendte vinduer, men trenger noe skygge om sommeren for at bladene ikke skal svis av solen.
* Plantes i keramikkpotte, ikke plast.
* Vann annenhver dag om sommeren, én gang i uken vinterstid.
* Gjødsel annenhver uke om våren og sommeren.
* Plantes i små potter. Ompotting hver tredje vår. Holdes unna direkte sollys i to uker etter ompottingen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant