RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Fujitsu)

Denne skjermen har ingen kabler

Sist oppdatert:
Både strøm og signaler henter den bokstavelig talt fra løse luften.

Den vanvittig store teknologimessen CeBIT i Hannover er noen år over sin store topp, men fortsatt finnes det selskaper som velger å vise fram sine store nyheter. Årets mest oppsiktsvekkende fremvisning er det trolig Fujitsu som står for.

Selskapet viser nemlig fram det som trolig er verdens første trådløse skjerm.

Vil fjerne kabelrot
Og da snakker vi ikke bare om trådløse signaler, som vi har sett i noen år, men også trådløs strøm! Teknologien som får dette til har fått navnet SUPA - Smart Universal Power Access, og er utviklet i samarbeid med Fraunhofer, selskapet som blant annet sto bak MP3-teknologien.

- Alle har vel flere ganger irritert seg over kabelkaoset på pulten – og nå blir det endelig historie. De første trådløse skjermene kommer i løpet av det neste året, og jeg er sikker på at de vil revolusjonere arbeidsplassen, sier teknologidirektør Raymond Olaussen i Fujitsu Norge.

Fujitsu er litt slørete med detaljene sine når det kommer til hvordan det hele fungerer, forteller at teknologien baserer seg på induksjon - ikke ulik den elektromagnetiske ladningen som allerede finnes på elektriske tannbørster og det som vi har på induksjonskomfyrer.

Selve signalene overføres trådløst ved hjelp av en form for Wireless-USB, og skal ha en rekkevidde på rundt 10 meter.

Trenger ikke fysisk kontakt
Litt mer komplisert er det med strømmen. Den overføres ved hjelp av et såkalt «hot spot», som du enten må plassere på pulten - eller som kan bygges inn i bordplaten. Fujitsu sier ikke noe om hvor stort område et slik hotspot kan dekke, men viser fram et bilde der skjermen ikke er i kontakt med bordplata.

Ifølge Fujitsu er det ikke noen helsemessige utfordringer med teknologien. Selskapet ser for seg en fremtid der en bare kan ta med seg PC-skjermer rundt som man selv vil - uten at en trenger å tenke på kabler.

Så langt finnes det ingen offisielle lanseringsplaner for teknologien, men en regner med at de første skjermene vil bli produsert for salg til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere