Gå til sidens hovedinnhold

"Det årnær sæ" for Zwart

"One Night At McCool's" tapte millioner. "Cody Banks"-oppfølgeren gikk til en annen regissør. Men foran andre servering "Lange flate ballær" og "The Pink Panther" ser det lyst ut for Harald Zwart (42).

Det var nesten for godt til å være sant. Etter å ha fått avslag på spillefilmstøtte på hjemmebane, inntar en ung norsk regissør USA via Sverige. A-listerne står plutselig i kø for å kaste glans over Hollywood-debuten hans: Michael Douglas, Matt Dillon, John Goodman, Liv Tyler. Det var nesten for godt til å være sant. Så tapte "One Night At McCool's" (2001) også en hel del penger over 80 millioner kroner, ifølge boxofficemojo.com. Heller ikke i andre heat ble det fulltreff for ambisiøse Harald Zwart. Under oppkjøringen til "Agent Cody Banks 2" ble det brudd med produsentene, trass i at eneren endte med et pent overskudd.
Det var jeg som valgte å gå, insisterer Zwart i dag.
Jeg syntes ikke prosjektet tok den retningen jeg ønsket, og takket pent nei. Det var ingen dårlige vibber i det hele tatt. Det som skjedde, var at jeg fikk et barn. Jeg ville heller være pappa.

Stolt

Det har rent mye vann både i Los Angeles River og Glomma siden da. Og nå går Zwart svanger med et par andre ikke uvesentlige oppfølgerfilmer: Først "Lange flate ballær 2" (premiere 14. mars), innspilt og produsert i hans oppveksts Fredrikstad.
Jeg måtte passe meg for ikke å ødelegge nerven og "enkelheten" fra den første, sier Zwart, som mener han har lykkes brukbart med begge deler.
Jeg er veldig stolt av filmen. Jeg synes den er blitt veldig fin. Jeg tror vi har klart å bevare humoren, men likevel gi den en "ny jakke". Det er blitt et nytt eventyr med disse herlige karakterene. Siden sist er våre venner fra EdGarasjen blitt oppdatert blant annet med en amerikansk admiral spilt av selveste Don Johnson.
Han er jo en kul fyr. Vi hadde lyst til å ha et TV-ikon som hele Norge hadde et forhold til. Don Johnson sto øverst på lista. Det var så enkelt som at min agent tok kontakt med hans agent. Vi snakket sammen, Don så den første filmen og ble kjempefan. Vi gjorde det enkelt for ham. Han var i Norge i fire dager, forteller Zwart.

"Ballær" og "bømb"

Det er ikke fritt for at Zwart er på fornavn med stjernehimmelen. Dagen etter "Lange flate" var i boks, reiste han til Paris for å ta fatt på Steve Martin-hjertebarnet "The Pink Panther 2". Den skal være kinoklar tidlig neste år.
Jeg måtte bli litt overtalt. Jeg var ikke så begeistret for den første, vedgår Zwart.
Men jeg skjønte at studio, og at Steve, ville prøve noe nytt. Jeg er jo kjempefan av "The Pink Panther", og kjempefan av Steve Martin. Alle virket motivert for at "The Pink Panther 2" skulle bli en morsom, stilig, smart film. Da gikk jeg med på det. Av andre medvirkende skuespillere finner vi størrelser som John Cleese, Andy Garcia, Jean Reno og Alfred Molina. Zwart har et avslappet forhold til at det var hans tur til å "erstatte" kollegaen Shawn Levy i regissørstolen.
Jeg ser ikke på det som en toer, mer som en del av en franchise. Vi sier jo ikke "James Bond 2", heller, påpeker han.

Reklame

Zwart befinner seg i skrivende stund på Cuba, hvor han skyter reklamefilm. Han setter inn alt på å bli ferdig til "Lange flate" åpner i Plankebyen.
Jeg gleder meg til det. Jeg håper like mange vil se den filmen, hvis ikke flere. Vi begynner å merke interesse for eneren andre steder. Folk i statene synes det er en strålende film. Vi må bare finne ut hvordan de skal fungere der borte, sier han. Zwart understreker at basen er og blir California-krumtappen Santa Monica, i forlengelsen av LA.
Det er mange som tror at vi har flyttet hjem til Norge. Det handler nok mest om at vi bevilger oss lange sommerferier.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin