Du kan spare tusenlapper på vinduene

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Én milliard kroner kan spares hver eneste år dersom alle med gamle hus skifter ut vinduene.

04.09.10 16:48

Oslo (ANB): Det er først og fremst eiere av boliger bygget på 1970 og 1980-tallet som bør ta affære.

Hvis de skifter til moderne tre-lags lavenergivinduer, kan de spare flere tusen kroner hver.

Stort varmetap
- De gamle vinduene står nemlig for en stor del av varmetapet i disse boligene. I tillegg gir disse vinduene dårlig bokomfort. Det er noe å tenke på før kulda setter inn, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

I løpet av 1970 og 1980-tallet ble det bygget om lag 400.000 småboliger her i landet: eneboliger, rekkehus, to eller firemannsboliger. Disse boligene har i snitt 15 kvadratmeter med vindusflater.

Beregninger foretatt av Enova – statens eget energispareselskap – viser at varmetapet kan reduseres med opptil én terrawatttime (TWh) hvert år hvis de gamle vinduene skiftes ut.

Dersom man regner at hver kilowattime koster én krone, tilsvarer dermed det årlige varmetapet en energisløsing på én milliard kroner.

Viktig U-verdi
Når det gjelder vinduer, er U-verdi et viktig stikkord. Denne verdien viser hvor stor varmeisolerende effekt en bygningsdel har. Dess lavere verdi, dess bedre isolerende effekt.

Gamle vinduene har en gjennomsnittlig U-verdi på rundt 2.7. Dagens moderne trelags lavenergivinduer har en U-verdi på 1.0 eller lavere. Ved utskifting av balkongdører og ytterdører gjelder tilsvarende.

Administrerende direktør Sverre Tangen i Glass- og fasadeforeningen sier det er mye uvitenhet blant nordmenn når det gjelder betydningen av å ha tette vinduer i boligen.

Ikke la deg lure
- Det hender jeg ser annonser for vinduer med U-verdi 1.8, men disse vinduene bør du ikke velge. Det er å kaste penger, sier Sverre Tangen.

Han legger til atr det er viktig å ikke la seg påvirke av håndverkere som anbefaler å skifte til vinduer med U-verdi særlig høyere enn 1.2.

- Vi kjenner til håndverkere som anbefaler vinduer med for høy U-verdi. Årsaken kan være at et trelags lavenergivindu er tyngre å løfte og derfor vanskeligere å montere. Ikke la deg lure. Du bør holde fast ved at det skal monteres vinduer med lavest mulig U-verdi. De kronene dette koster ekstra, sparer du raskt inn igjen ved et mindre varmetap fra boligen, sier Sverre Tangen i Glass og fasadeforeningen.

Lavere strømregning
Bjørn Dale er en av dem som planlegger å stenge kulda ute kommende vinter. De originale vinduene fra 1962 skal skiftes ut med moderne lavenergivinduer.

- Jeg regner med at nye vinduer vil føre til redusert varmetap og et lavere strømforbruk, samt en bedre bokomfort, sier Bjørn Dale.

Bergenseren deltok i en konkurranse i regi av Enova og vant vinduer til en verdi av 50.000 kroner.

Han har lagt til noen kroner selv og skal i alt skifte ut ti vinduer i boligen sin.

- Vinduene har U-verdi på 1.0, og jeg er spent på hvor stor forskjell det vil bli når de nye vinduene er på plass, sier Bjørn Dale. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.