Gå til sidens hovedinnhold

Få jungelfeber i stua

Husker du Yuccapalmen? Nå er det de grønne plantenes tur igjen, gjerne av den digre sorten som sist fikk utfolde seg kraftig på 70-tallet.

Disse plantene har aldri vært borte, men i trendbildet har de lenge spilt en neddempet rolle mens de stilkete orkideene har fått nyte rampelyset ganske alene.
Store planter har fått et tydelig oppsving. Vi jobber hovedsakelig med kontormiljøer, men i det siste har vi fått mange henvendelser fra privatkunder som ønsker seg større planter enn det de finner i vanlige blomsterforretninger, forteller Hanne Bertheussen, blomsterdekoratørmester og faglig leder i Tropisk Design. Ikea-annonsene som koker av klorofyll i år, er et annet symptom på nye plantetrenden. Blant Ikea-stylistenes beste løsninger er hele vegger som er dekket av grønne planter som erstatning for et vindu eller en trist utsikt. Eføy som slynger seg i taklampa er en annen vri. Hengeampler tilhører også dette frodige regimet, der grønsken tyter fram fra uventede steder. It's a jungle in there, for å si det på godt norsk.

Klorofyll-trenden

Interiørarkitekt Camilla Songe-Møller i Zinc AS er blant dem som alltid har brukt grønne planter aktivt i interiørene sine, både i kontorlandskap og boliger, uavhengig av trender.

Ikke vær redd for store formater. Bruk krukker og beholdere som en integrert del av innredningen, og velg planter som er minst en meter høye. Konsentrer de store plantene i ett område, framfor å spre småplanter tilfeldig omkring, tipser hun. Songe-Møller bruker aldri plantebelysning, og velger vekster som klarer seg med lite av både vann og lys. Erfaringen tilsier at de ellers imøteser en snarlig og lite dekorativ død.

Svigermors tunge, gummiplanter og monstera er blant mine lettstelte favoritter. De overlever det meste, forteller hun.

Vakkert og grønt

Hvert år ødelegges over 150.000 kvadratkilometer regnskog. Hva med å bygge opp et par kvadratmeter hjemme i stua? Ikke fordi det vil hjelpe noen flere arter fra å bli utryddet. Eller fordi det vil ha noen nevneverdig innflytelse på CO2-utslippet til atmosfæren. Men likevel fordi det er vakkert, grønt og holder tanken på naturen levende. Innendørs-manifesteringer av natur har vært en stor trend de siste årene. Vi har sett rikelig av kvist, kvas, gråstein og strutseegg. Tapeter med organiske mønstre. Fototrykk av smekre bjørkestammer på lampeskjermer og puter. Rustikke tremøbler, gevirer fra ville dyr og masker fra nesten like ville innfødte.

Naturmennesker

Vi mennesker har utviklet oss som art ute i naturen. Det er bare helt i de siste vi har blitt inneboende. Derfor responderer vi så positivt når planter brukes i innredning, sier Tove Fjeld, professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap. Professoren viser til undersøkelser som bekrefter vårt velbehag ved det grønne, og som indikerer helsemessige fordeler ved innendørs plantebruk.
Men én grønn plante i en gymsal er ikke nok. Det må være flere store planter i nærheten av der vi sitter. Da rapporterer folk om nedgang i inneklimaplager som hodepine og opplevelsen av tørr luft, sier Fjeld. Hun presiserer at det ikke er de grønne delene av planten som renser lufta for irriterende kjemiske komponenter, men derimot et samvirke mellom plantens rotsystem og mikroorganismene i plantejorda.

Studier i miljøpsykologi viser dessuten at synet av grønnsvær, innendørs eller like utenfor vinduene våre, har en avstressende effekt, sier Fjeld. Kanskje trenger vi den lille påminnelsen også, om hva som egentlig gir oss pusterom? Hadde det ikke vært for jobben som gjøres av klodens vekster og havets alger, ville vi ikke hatt oksygen til å overleve. Men det grenser for hva vi kan mime av naturprosesser inne i stua, ifølge Fjeld.
Plantene lager oksygen om dagen, og CO2 om natten. Men du må ha veldig store mengder for å sette i gang dette naturlige økosystemet i merkbar grad. Da trenger du et velfylt veksthus, med både bunnvegetasjon og planter i høyden. I stua må vi nøye oss med jungel-alteret: En ørliten grønn flekk til minne om de store skogene.

Reklame

Nå er United-legenden ambassadør for norske fans