Gå til sidens hovedinnhold

Flere leier i byen

Aldri før har en så stor andel av boligannonsene vært for utleieboliger, viser tall fra Finn.no. I storbyene nærmer det seg halvparten.

OSLO: På landsbasis er 38 prosent av eiendomsannonsene for utleieboliger. Det er dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Økningen skyldes at det er blitt flere boliger til leie, ikke at færre er til salgs, melder Newswire.

I Oslo er det nå like mange boliger til salgs som til leie, mens i Bergen og Stavanger er drøyt 40 prosent av annonsene for utleieboliger.

I flere år har trenden vært at flere nordmenn velger å leie bolig istedenfor å eie. Finansuroen vi opplever nå, bidrar til at denne utviklingen går enda raskere, sier Tom A. Andersen i Utleiemegleren.

Som Norges største i sin bransje, forvaltet Utleiemegleren nærmere 5800 utleieboliger.

Økning i byene

Andelen nordmenn som leier bolig har vært økende siden 1990, viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå. I fjor var det hele 17 prosent som leide bolig her i landet.

Særlig i byene blir det stadig vanligere å leie, og det er spesielt yngre og enslige som i større grad leier bolig. Det har sammenheng med at boligprisene nesten er firedoblet siden 1992, går det fram av oversikten.

Nordmenn er i ferd med å ta etter resten av Europa. I Sverige er det rundt 60 prosent som leier bolig, i Tyskland 58 prosent og i Danmark 46 prosent, sier Andersen.

Han mener årsaken til at mange unge velger å legge boligplanene på hylla, er at de opplever det som utrygt å eie. Dessuten forventer mange at boligprisene skal ytterligere ned.

Må leie ut

Da boligprisene var på topp, ble mange leiligheter solgt med lavt innskudd, men høy fellesgjeld.

Mange unge førstegangskjøpere har brent seg på slike kjøp. Nå sitter de med lavere egenkapital enn før de kjøpte. Siden de ikke får solgt, må de leie ut sin egen leilighet og selv finne seg noe rimeligere for å klare utgiftene, sier Andersen.

Lav rente har gjort at folk som ikke får solgt boligen sin, nå kan få dekket kostnadene gjennom utleie.

De som har et realistisk forhold til hva de kan få i leieinntekter, får leid ut nå til tross for at det er et overskudd av utleieboliger, sier Andersen.

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme