Flere stjeler på jobben

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Ansatte står bak en tredel av svinnet som avdekkes i bedrifter.

28.09.10 12:02

Og en ny oversikt fra sikkerhetsbransjen viser at interntyveriene har økt i omfang de siste årene.

Den gjennomsnittlige butikktyven stikker av med varer for rundt 660 kroner. Ansatte som svindler arbeidsgiveren sin, putter mye større beløp i lommen.

De fleste blir tatt i Stavanger, tett fulgt av Bergen. Men det kan skyldes at det brukes mer ressursbruk på interne kontroller her enn i andre deler av landet.

Store mørketall

I snitt har de ansatte som Securitas avslører, stjålet for litt over 21.000 kroner hver. I vaktselskapet Skan-kontroll ligger snittet på drøyt 33.500 kroner for internsaker og rundt 1.000 kroner i eksterne saker, skriver Bergensavisen (BA).

Totalt utgjør internt tyveri cirka en tredel av det avdekkede svinnet i handelsnæringen, mens eksternt tyveri utgjør to tredeler i begge selskaper.

Men det er store mørketall. Sikkerhetsselskapene regner med at bare rundt ti prosent blir avslørt.

På landsbasis avsløres det 250-350 underslagsaker årlig, og siden 2007 har antall saker økt med 13 prosent.

Sikkerhetsbransjen mener noe av årsken til økningen kan være finanskrisen, men bedre metoder for å avdekke svindelen og digitale kassaapparater, har sannsynligvis også bidratt til økningen.

I alle kategorier

Utro ansatte finnes i alle kategorier og aldersgrupper, fra de trofaste damene som har jobbet samme sted i 30 år til unge deltidsansatte.

De fleste interne tyverisakene starter i det små, men de ansatte som putter penger i egen lomme avsløres ofte gjennom kassakontroller.

Vaktselskapenes ansatte handler som vanlige kunder og sjekker at de som står i kassen, følger rutinene. I ti prosent av kontrollene avdekkes svikt i rutinene. I halvparten av tilfellene er det snakk om bevisst tyveri. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.