Gå til sidens hovedinnhold

Frykter rekordår for boligbrann

Desember er årets verste brannmåned. Du skal være parat til tre ting: Varsle. Slukke. Og rømme så raskt som mulig.

Vi er inne i det verste brannåret på lange tider. Norsk brannvernforening frykter at årets dødsbrannstatistikk kan bli den verste på 21 år. Prognosen er 76 branndøde mennesker i 2007. Den mest brennbare måneden er desember, og aller størst er brannfaren fra julaften til nyttårsaften. Årets siste uke har gjennomsnittlig tre ganger så mange branntragedier som en vanlig uke. Der er viktig å være beredt dersom katastrofen skulle ramme eget hjem. Ofte skal det ikke mer til enn et stearinlys for å utløse storbrann.
Rundt jul er det mer aktivitet i hjemmene og flere brannfarlige aktiviteter. Bakenforliggende årsaker til julebrannene er gjerne matlaging, levende lys og fyring i peisen. Gjerne kombinert med gjester og alkohol, slik at årvåkenheten blir mindre, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. Som en forholdsregel anbefaler han en runde i hjemmet hver kveld før man legger seg.
Når lyset er slått av for natten, vil et raskt blikk på kjøkkenet og stua avsløre om du har glemt et stearinlys, kaffetrakteren eller en kokeplate, tipser han. Hvis ulykken likevel er ute, er effektiv varsling første punkt på brannvern-lista.

Varsling

Lokal brannvarsling er som regel ensbetydende med røykvarsler. Det er påbudt i alle boenheter, og redder mellom 10 og 20 menneskeliv hvert år.
Vi vet at nesten 500 000 nordmenn bor i bolig uten fungerende røykvarsler, sier Kalheim. En flammebrann bruker bare mellom tre og fem minutter på å utvikle seg fra antenning til full overtenning. Det betyr at du har veldig dårlig tid til alt du skal gjøre når det brenner: Våkne, forstå hva som skjer, få med deg de andre i huset, eventuelt slukke, og rømme.
Røykvarsleren skal ha så høy lyd at du våkner raskt. Det tolker vi som minst 69 decibel ved hodeputa i senga di, forklarer Kalheim. En godkjent røykvarsler gir signal på minst 85 decibel, men lyden svekkes selvfølgelig av dører, vegger og etasjeskiller. Derfor bør man ha minst én røykvarsler i hver etasje. Der man frykter at brann skal oppstå for eksempel på et kjøkken eller på et barnerom fullt av elektriske ladere til spill og mobiltelefoner kan man plassere en ekstra. Røykvarslere skal stå i taket, minst en halv meter fra veggen. I fleretasjeshus er trappeløpet enbefalt plassering, siden røyken følger den åpne veien oppover.

Ionisk og optisk

Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere, spesielt i boliger over flere plan. Dessuten bør man ha både ionisk og optisk varsling, sier brannverneksperten. En ionisk røykvarsler oppdager flammebrann raskt, mens den optiske er kjapp på ulmebrann. Det er også mulig å få kjøpt røykvarsler med begge funksjonene innebygd.
Røykvarsler på kjøkkenet kan være en utfordring. Ionisk kan reagere for raskt på damp og matos. Velg optisk her, eller velg en plassering som skjermer for den verste dampen. Det samme gjelder utenfor baderomsdøra, tipser Kalheim. Deretter er det bare å huske månedlig test av røykvarsleren, og batteribytte én gang i året - hvis du ikke har valgt såkalt tiårsbatteri.
Ikke stol på at du hører røykvarsleren pipe når batteriet blir dårlig. Den pipingen kan komme akkurat en helg man er bortreist, advarer Kalheim.

Slukking

Håndslukkemiddel er påbudt i alle boenheter. Man har to valg: pulverapparat eller husbrannslange. Eller begge deler.
Pulverapparatene er veldig utbredt, relativt enkle å bruke, har god effekt, men tømmes fryktelig fort. Et apparat med seks kilo pulver tømmes faktisk på 15-18 sekunder! Da bør du vite nokså nøyaktig hva du skal gjøre, sier Kalheim. Han minner også om at apparatet kan være for tungt for barn og gamle, og at det er altfor sent å lese bruksanvisningen som står på apparatetet den dagen du skal bruke det. Har du pulverapparat, bør du sjekke det årlig ved å holde det opp ned. Hvis det ikke rasler i løst pulver, betyr det at pulveret har samlet seg til en klump og må byttes. Hvert tiende år skal pulverapparetet uansett til service for pulverbytte og kontroll. "Rådet for vedlikehold av branslokkemateriell" har oversikt over servicebedrifter.
Hvis valget er husbrannslange, kan du få rørlegger til å montere den på kjøkken eller bad. Pass på at den er så lang at den rekker fram til alle rom, sier Kalheim.

Rømming

Hvordan har du tenkt å komme deg ut hvis det brenner, og den vanlige inngangsdøren ikke kan brukes? spør Kalheim, og svarer selv:
Du må ha en plan.
Han fremhever at spesielt barnefamilier må ha klart for seg hvem som skal gjøre hva, og i hvilken rekkefølge man forlater huset. Kravet i brannforskriften er at hver boenhet har to rømningsveier. Et vindu kan være utgang nummer to, dersom det ikke er mer enn fem meter over bakken, men dette passer i praksis bare for spenstige personer. I en del kommuner aksepterer brannvesenet at etatens stigebiler fungerer som rømningsvei nummer to for boligene. Brannvernforeningen anbefaler uansett utfellbar stige som et supplement i hus med flere etasjer.
Stigen ligger som en aluminiumslist på fasaden og er enkel å felle ut. Noen slike stiger har et system med belte, slik at du ikke detter hvis du mister fotfestet. Tradisjonelle alternativer er tau med redningsheis, taustige og enkelt branntau. Disse rømningsveiene er ikke så raske og lette å bruke som stigen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler