Gå til sidens hovedinnhold

Gi bort mobil til jul?

En mobiltelefon kan være en fin julepresang. Men bindingstid og operatørlås kan gjøre mobilen til en dyr gave for mottakeren.

AMOBIL.NO: Forbrukerelektronikk er populære julegaver, og som regel er det ingen problem å kjøpe PC-er, digitale bilderammer, kameraer, kjøleskap og så videre.

Men skal du kjøpe mobiltelefon i julegave, er bør du ha en liten sjekkliste på plass før du drar kortet.

Mobil med bindingstid

At du får "et abonnement med på kjøpet" er ikke nødvendigvis positivt. Det innebærer som regel en bindingstid som binder deg til operatøren i vanligvis (og maksimalt) i 12 måneder. Kunden kan ikke bytte til et billigere abonnement i løpet av bindingstiden.

Bindingstid til et abonnement vil du vanligvis unngå når du handler julegaver. Først og fremst er det et praktisk problem: Brukeren av abonnementet må skrive under bindingsavtalen. Denne julegaven må altså handles i samarbeid med mottakeren, med mindre du tegner bindingstiden på ditt eget abonnement.

Å kjøpe en mobiltelefon med abonnement sparer deg for penger der og da. Mobilen kan koste inntil 2000 kroner mindre med en bindingstid på 12 måneder, men abonnementet er gjerne dyrt.

De 2000 kronene du sparer når du kjøper mobilen, må mottakeren som regel betale tilbake til operatøren ved å ha et dyrt abonnement i ett år. Du kjøper med andre ord bare mobilen på avbetaling, der mottakeren må betale det resterende beløpet.

Om du tegner bindingstiden på ditt eget abonnement, er det selvsagt du selv som betaler hele kjøpesummen til slutt.

Det er mulig å frigjøre seg fra bindingstiden. Da betaler du vanligvis restsummen, slik at du tilsammen betaler hele fullprisen på mobilen.

Les også:
GUIDE: Slik blir du kvitt bindingstiden
Reagerer på tilbud om å tegne bindingstid mot billigere ringetid

Operatørlås

At en mobiltelefon har operatørlås, betyr at enheten ikke kan brukes hos andre operatører enn den operatøren mobilen er låst til. Etter 12 måneder er det mulig å låse opp telefonen kostnadsfritt, men da må kunden selv låse opp telefonen ved hjelp av en operatørlåskode som du får ved å henvende deg til operatøren din.

Hos Telenor kan du få tilsendt operatørlåskode gratis dersom du binder abonnementet ditt samtidig som du kjøper den operatørlåste mobiltelefonen.

Fordelen med operatørlås er at telefonen koster litt mindre, vanligvis rundt 600 kroner mindre enn fullpris. Dette er penger som operatøren gjerne betaler for å gjøre det hakket vanskeligere for deg å bytte til en annen operatør.

Med andre ord må du være sikker på at mottakeren er kunde eller vil være kunde hos den operatøren som mobilen er låst til. Du må også være sikker på at mottakeren ønsker å holde seg til samme operatør i 12 måneder til. Det er mulig å låse opp telefonen før 12 måneder er gått, men det koster penger.

I tillegg er det umulig å bruke utenlandske SIM-kort i telefonen før telefonen er låst opp.

Dersom mottakeren er sikker på at han/hun vil holde seg til samme operatør i 12 måneder til, er det ikke noe i veien ved å kjøpe en operatørlåst mobil. Bortsett fra at det kan være litt tungvint å låse den opp etterpå

Uten abonnement og uten operatørlås

Vil du overraske en person med en ny mobiltelefon, er det sikrest å kjøpe en ulåst telefon uten bindingstid. Da får mottakeren med sikkerhet brukt telefonen, og vil ikke trenge å betale mer på abonnementet enn det han/hun allerede gjør.

Mottakeren kan selv bytte abonnement og operatør etter egen lyst.

Husk å ta vare på kjøpskvitteringen, som er garanti- og reklamaskinsbevise mottakeren trenger dersom det skulle være feil på telefonen.

Ellers kan det selvfølgelig være lurt å lese tester for å se om telefonen duger til det mottakeren skal bruke den til.

Prisguiden kan vise deg hvilke priser produktet har i de forskjellige nettbutikkene.

Les mer på Amobil.no

Her finner du flere guider

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer