Gå til sidens hovedinnhold

Her er de beste vinkjøpene

Vi har prøvesmakt alle nyhetene i Vinmonopolets januarslipp. Her er de beste kjøpene.

Gode rødvinskjøp

6 STJERNER

****** Vigna Marmore Aglianico 2008. Italia (Campania). Nr. 80382. Kr 100,00. Basisutvalg.
Fra fjellområdet øst for Napoli, kjent for stadig bedre vin, både rød og hvit, og beryktet for den lokale camorra-mafiaen. Aglianico er den lokale druen som gir vellaget vin til behagelig pris nå i januar, men som også finnes i edlere og dyrere utgaver. Denne er ung, rødblå med litt rå duft av mørke bær. Stor fylde og fruktighet i munnen med fin fasthet og litt rustikk snerpende slutt. Vinner på å lagres noen år.

5 STJERNER

***** Nos Racines 2008. Frankrike (Bergerac). Nr. 80379. Kr 99,40. Basisutvalg.
Vin fra rett innenfor Bordeaux med de samme druene som brukes der, her i økologisk dyrket utgave til fin pris. Middels tett blårød farge med småkompleks, litt herbal duft av mørke bær, urter og eik. Middels fyldig vin med frisk syrlighet og ung frukt. Kan absolutt lagres noen år.

***** Elegant Frog Cabernet Sauvignon 2008. Frankrike (Oc). Nr. 15669. Kr 109,90. Testsalg.
Ung, mørk blåfiolett vin med duft av rå solbær, krydder og slør av eik. Fin fylde og fruktsødme, bra fasthet og snert i avslutningen. Varmende rødvin for kalde vinterdager.

***** Romeo Rosso Veronese 2008. Italia (Veneto). Nr. 48167. Kr 109,90. Testsalg.
Vin fra området rundt Verona med druen Corvina som vi ellers kjenner fra Valpolicella, her blandet med Merlot som gir ekstra fylde. Vinen er mørk rødblå med stor duft av kirsebær og snev av lakris. Ganske så fyldig vin med stor fruktsødme og en viss saftighet. Myk og tiltalende uten skarpe kanter. Italiensk mat, lyst kjøtt og peisvarme.

***** Trentatre 33 2007. Italia (Puglia). Nr. 15665. Kr 99,90. Testsalg.
Kraftfull fruktbombe fra Italias hel laget på druemiks av Cabernet Sauvignon, Merlot og Montepulciano. Mørk, ugjennomtrengelig farge og duft av mørke bær, røyk, kvae og en del andre saker. Voldsom fruktighet med en viss sødme og lang ettersmak. Her er det mye innsmigrende smak og småkommersiell restsødme på 5 gram sukker. Mot vinterkulda i peiskroken.

***** Rainoldi Grumello 2005. Italia (Valltellina). Nr. 10145. Kr 189,80. Partivare 1200 flasker.
Vin fra bratte fjellskrenter i industridalen Valltellina der de dyrker sin egen utgave av druen Nebbiolo, bedre kjent fra Barolo og Barbaresco i Piemonte. Denne er småpent moden med mahognibrunt skjær og ganske så kompleks duft av tørket frukt, krydder og røde bær. Middels fyldig, myk og innsmigrende med fin fruktsødme og druetypisk snerpende tanniner. Fint balansert vin som bør ledsages av vellaget kjøttmat og opplagte vinvenner.

4 STJERNER

**** Plantaze Vranac 2005. Montenegro. Nr. 49487. Kr 86,40. Testsalg.
Den lokale druen Vranac betyr «sterk mørk hingst» eller noe lignende, i alle fall noe kraftfullt og potent. Vi skal ikke ta det for bokstavelig, men til prisen er dette bra nok fra et land vi ikke ser altfor mye vin fra. Et visst modent preg av tørket frukt, rød frukt og tjære.

**** Domaine A.F. Gros Beaune 1er Cru Les Boucherottes 2005. Frankrike (Burgund). Nr. 59072. Kr 269,30. Testsalg.
2005-Burgunder som tidligere er kjent fra bestillingsutvalget. Druetypisk lys farge og duft av røde skogsbær, vissent løv og eikeslør. Myk og innsmigrende i munnen med flott frukt og konsentrasjon, fin fasthet og lengde. Skal vi si til årets viltmiddag utpå høsten engang?

**** Moulin Des Costes 2006. Frankrike (Bandol). Nr. 80381. Kr 149,30. Basisutvalg.
Mørk blårød vin fra det beste området i Provence. Druene er typisk sørfranske med hovedvekt på Mourvédre. Duft av rå mørke bær, lakris og krydder. Fin fylde og stor frukt med litt ungdommelig fast og snerpende avslutning. Til kraftfull kjøttmat.

Gode hvitvinskjøp...

6 STJERNER

****** Hexamer Riesling Trocken 2008. Tyskland (Nahe). Nr. 80387. Kr 129,60. Basisutvalg.
Området Nahe, ved sideelven til Rhinen av samme navn, lager stadig imponerende viner, ikke minst i den slanke årgangen 2008. Det dufter blomster og eple, med et hint av fersken. Stor, varm smak med fin aroma og spenstig, frisk syre. Til sjømat, asiatiske retter og hvitt kjøtt.

****** Dönnhoff Riesling Trocken 2008. Tyskland (Nahe). Nr. 63707. Kr 108,20. Basisutvalg.
Nok en vin fra Nahe til hyggelig pris. Dette er en flott, tørr Riesling som burde finne et stort publikum. Det dufter floralt med eple, sitrus og hint av krydder. Fin fylde og stor, frisk, syrlig munnfølelse. Fin ettersmak. Til vinterens fisk og skalldyr, for det er nå det er best.

5 STJERNER

***** Hugo Grüner Veltliner 2008. Østerrike (Niederøsterreich). Nr. 50899. Kr 109,90. Testsalg.
Nasjonaldruen i vellaget og prisgunstig utgave. Duft av eple, sitrus, fersken og hvit pepper. Myk og tiltalende i munnen med fin fylde og velbalansert helhetsbilde. Anvendelig både til mat og prat.

... og en utmerket champagne

***** Ellnèr Extra Brut. Frankrike (Champagne). Nr. 80388. Kr 259,90. Basisutvalg.
Vellaget, knastørr og rimelig champagne med stor andel av druen Pinot Noir som gir fin fylde og bred smak. Duft av eple og sitrus, snev av kjeks. Flott mousse og friskt, spenstig helhetsbilde. Aperitiff og østers, og ellers så ofte man lyster.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen