RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Privatmegleren)

Her er superrådet til deg med boliglån

Sist oppdatert:
Dette rådet er det få som følger. Det kan få store konsekvenser.

- Jeg er overrasket over at ikke flere unge boligkjøpere benytter muligheten til å binde renten på hele eller deler av lånet, sier Tom Jørgensen, daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

Jørgensen er bekymret for at boligkjøpere med stram økonomi, som for eksempel unge i etableringsfasen, må betale dyrt for å ha gamblet på at rentenivået forblir like lavt som i dag.

- Vi har ingen garanti mot evigvarende lav rente. Rentenivået har vært rundt 8 prosent hvert tiår. Det er absolutt mulig at renten vil nå tilsvarende nivåer i løpet av de neste ti årene, poengterer Jørgensen.

- Billig «forsikring»
De som tar opp lån i dagens marked er veldig sårbare for renteøkninger hvis de ikke har betydelig egenkapital å rutte med - noe de færreste unge har.

Ifølge tall fra SSB har kun 9,3 prosent av husholdningers banklån fast rente.

- Selv om fastrente ikke gir en garanti for lønnsomhet, gir det trygghet. Den som allerede har eller vil få stram økonomi ved noen få prosent økning i renten bør vurdere fastrente, mener Jørgensen.

Han tror årsaken til at få unge binder renten er at de må betale høyere rente samtidig som de allerede har en stram økonomi.

Har du opplevd økonomiske tap ved å ikke binde renten? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no

- Bind renten over en lengre periode
Ifølge SSB velger klart flest å binde renten i under fem år. Jørgensen råder de med stram økonomi til å binde renten over en lengre periode.

- Det er trolig lite å spare på å binde renten i ett til tre år. Da får man ikke særlig forutsigbarhet i retur sammenlignet med løpetiden på et normalt boliglån. Problemet er derimot at mange trolig ikke binder renten før de er helt på smertegrensen, tror Jørgensen.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger er enig med Jørgensen i at de med stram økonomi bør binde renten over en lengre periode.

- Jo lengre bindingstid, jo større er den forventningsmessige avstanden ned til den flytende renten. Det er likevel viktig for de med stram økononomi å binde renten fordi de negative konsekvensene ved en overraskende høy renteoppgang er store. Konsekvensene er mye større enn nytteverdien ved å få en noe lavere rente, sier Pedersen til Nettavisen NA24.

Pedersen anbefaler de med stram økonomi til å binde renten umiddelbart, til tross for prognoser om at rentenivået vil holde seg lavt en stund fremover.

Mest lest på Nettavisen nå:

Så stor andel bør du binde
Mange er usikre på hvor stor andel av lånet som bør ha fast rente. Pedersen anbefaler unge å binde renten på mellom 50 og 75 prosent av det totale lånet.

- Jo strammere økonomi du har, jo større andel av lånet bør ha fast rente, sier Pedersen.

For mange unge består det totale lånet av både studielån og boliglån. Pedersen mener unge bør binde hele studielånet.

- Siden studielån er billigere enn boliglån, bør du binde renten på hele studielånet ditt og prioritere å nedbetale boliglånet først, mener Pedersen.

- Fastrente er trygt og greit
Eiendomsmegler Jørgensen har valgt å binde deler av lånet sitt på grunn av trygghetsfølelsen.

- Jeg har bundet deler av mitt lån i ti år selv om jeg har en ordnet økonom. Årsaken er at jeg synes det er trygt og greit. Prisen du betaler for fastrente er billig sammenliknet med tryggheten du får, mener Jørgensen.

Pedersen poengterer at de som ikke har stram økonomi bør velge flytende rente.

- Det er klart mest sannsynlig at det lønner seg å velge flytende rente. Har du rimelig god økonomi bør du velge dette, sier Pedersen.

Frykter prisfall
Jørgensen opplever at enkelte boligkjøpere er bekymret over den den enorme prisveksten i boligmarkedet de siste årene.

- Ingenting kan stige i det uendelige. Desto lenger og mer noe har steget, jo større er sannsynligheten for at prisveksten stopper opp for en kortere eller lenger periode. Som i 2008 kan man også få perioder med prisfall, poengterer Jørgensen.

Jørgensen mener at en fremtidig prisvekst tilsvarende den generelle prisstigning ville bidratt til mer forutsigbarhet i boligmarkedet.

- Ingen boligboble
Mange mistenker at det er en boligboble i Norge. Jørgensen mener imidlertid at de høye boligprisene har en naturlig forklaring.

Nemlig at det bygges for lite boliger, og at etterspørselen overgår tilbudet.

- Man må se på hva det koster å bygge nytt. Selv om prisnivået på boliger øker går marginene til utbygger ned. Dette skyldes strengere krav fra myndighetene som gjør nybygg flere hundre tusen kroner dyrere å bygge. I tillegg er lønnsnivået i Norge svært høyt, noe som gjør nybygg enda dyrere, sier han.

De nye reglene krever blant annet handikaptoalett og økt tilgjengelighet for rullestolbrukere, samt økt energieffektivitet.

Les mer om dette her:

- Norge er et sært land
Jørgensen poengterer også at nordmenn bruker svært liten andel av lønnen sin på bolig sammenliknet med resten Europa.

- Norge er et sært land sammenliknet med resten av Europa siden mange mener at det er en allmennrett å eie bolig. I andre europeiske byer må unge mennesker leie bolig i lang tid før de får råd til å kjøpe sitt eget. Er det virkelig slik at det er synd på nordmenn mellom 18 og 22 år med lite egenkapital som ikke har råd til å kjøpe seg en leilighet i sentrum, spør Jørgensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere