Gå til sidens hovedinnhold

Her surfer Terje inn til verdens beste øy

Flere millioner besøker eksotiske Maui hvert år. Likevel fremstår store deler av paradisøya på Hawaii nesten som uberørt.

Maui er et av verdens mest populære reisemål. For femtende år på rad har reisemagasinet Condé Nast Traveller kåret øya til "Best Island in the World".

– Høydepunktene overgår hverandre hele tiden. Det er vanskelig å velge det aller gjeveste, sier Terje Tuft (40).

I høst tilbrakte han ti uker på Maui, den nest største øya i øygruppen som utgjør Hawaii. Her har han brukt mesteparten av tiden på et surfebrett.

– Følelsen av å være der ute sammen med havskilpadder og delfiner er magisk. Her om dagen så jeg en hval, forteller nordmannen ivrig.

Naturlig skjønnhet

Når man kommer til den vakre øya, blir det mer enn forståelig at den stadig topper Condé Nast-kåringen.

Over 81 strender rammer inn frodig regnskog flettet sammen av trestammer, blomster og blader i grønntoner du ikke trodde fantes. Velduftende ananasåkrer og kaffeplantasjer brer seg over slettene.

Selve juvelen i Mauis krone er soloppgangen sett fra vulkanen Haleakala, som troner om lag 3000 meter over havet.

Til tross for at øygruppen har vært et populært reisemål for både amerikanere, japanere og europeere i flere tiår, har lokalbefolkningen på Maui klart å holde naturen tilsynelatende uberørt.

Solstoler, søppelkasser og strandselgere finnes nesten ikke her. Det er kun grønne palmer mot blå himmel. Hvite strender og varmt hav.

Edens hage

På nordsiden kan man kjøre det berømte veistykket Hana Highway, en 10 mil lang svingete vei med over 50 bruer og minst like mange fossefall man kan bade i. Strekningen blir ofte beskrevet som Edens hage.

– Dette er absolutt et sted både for eldre og for familier med små barn. Det er mye artig å se, og tar man seg litt tid til å bli kjent med de lokale, så er ofte de menneskelige møtene det aller mest minneverdige, sier Tuft.

Det er Kaywin Dean (60) et godt eksempel på. Riktignok er hun fra fastlandet, men etter 16 år på Maui har den velkjente Aloha-spiriten slått rot i henne også.

– Vi som bor her, har det bra. Folk er tilfredse og lykkelige, og det gode humøret smitter over på turistene, slår hun fast.

Selv selger hun øyas beste kanelboller i byen Kihei, på sørsiden av Maui.

– Jeg tror folk kommer tilbake til Maui fordi naturopplevelsene er så flotte og kanelbollene mine så gode, smiler hun.

Av årets måneder foretrekker Kaywin Dean desember, når alle hvalene kommer tilbake til Hawaii.

Eneste turistfelle

Ifølge Terje Tuft er den eneste turistfellen man kan gå i på Maui, å bli værende i hotellområdene der alt er tilrettelagt. Tuft anbefaler at man løsriver seg fra den umiddelbare komforten.

– Man bør absolutt oppleve øya på egen hånd for å finne fram til de virkelig unike opplevelsene. Øya er full av dem.

Verdt å se på Maui

* Hana Highway: Veistrekningen omtales som veien gjennom Edens hage. Magisk natur med fossefall, klipper og regnskog. Turen tar om lag 3 timer hver vei. En overnatting i Hana anbefales.

* Soloppgang på Haleakala: Å se solen stige opp gjennom skydekket fra toppen av vulkanen Haleakala er det verdt å stå opp klokken fire om morgenen for. Trolig den eneste opplevelsen på Hawaii som krever varme klær. Vulkanen rager nemlig 3000 meter over havet.

* Molokini: Det vulkanske krateret Molokini stikker så vidt opp av havoverflaten og er hjem for over 250 fiskearter. Molokini er regnet som et av verdens beste snorkleområder.

* Lahaina: Gammel hvalfangstby med sjarmerende restauranter og butikker.

Knølhval-safari

* I midten av november kommer knølhvalene til farvannet utenfor Maui. Her blir de til mai for å få kalver og spise, før de setter fart mot Alaska igjen.

* Synet av en 15 meter lang og 30 tonn tung hval som hopper opp av vannet er imponerende. Derfor øker antallet bilulykker i denne perioden. Grunnen er rett og slett ivrige turister som får øye på en hval mens de kjører, og dermed bremser brått opp.

* En mindre farlig måte å oppleve hval på er å ta en av de mange båtene som tar meg seg turister ut på havet. Prisen varierer fra måned til måned, sjekk ut www.mauiwhalewatchtours.com for mer info.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien