Gå til sidens hovedinnhold

Høy Rolls Royce-faktor

Vi har vært på tur og forelsket oss i en 200 mm.

AKAM.NO: Vi har vært på Runde og testet Canons nye 200 mm på lundefuglen.

Til å være en 200 mm, er dette et relativt stor sak, nesten samme størrelse som 400mm f/4 DO – 21cm langt, nesten 13cm i diameter.

Sjekk de heftige spesifikasjonene her

Vekten er til og med høyere - 2,5 kilo. I motsetning til 400 mm f/4 DO, som vi regnet som et lite objektiv i forhold til spesifikasjonene, må vi derimot regne dette som et ganske stort objektiv.

Prisen er i samme klasse som på 400 mm f/4 DO, og begynner på drøyt 50.000 kroner

Les også vår test av Canons 400 mm

Rask fokusering

Nye objektiver har selvfølgelig også det nyeste innen bildestabilisator. Den er oppgitt til å kompensere opp til fem trinn. Dette synes vi høres vel mye ut, og selv om vi ikke har testet det, vil vi ta tallet med en klype salt. Men at bildestabilisatoren er meget god, er hevet over enhver tvil.

Du kan ikke begrense fokusområdet, slik du kan på 400 mm f/4 DO og 800 mm f/5.6, men til gjengjeld er fokusen svært rask. Korteste fokusavstand er oppgitt til 1,9 meter, men vi erfarte at du kunne komme nærmere enn det også.

Du kan lagre en fokusinnstilling og raskt hente den tilbake når du trenger den. Det er svært nyttig hvis du hovedsakelig fotograferer noe på en gitt avstand, men av og til benytter andre avstander.

Problemet er at med så stor blender som på dette objektivet, blir dybdeskarpheten fort veldig liten, og da er fokus kritisk.

Les også: Vi tester superobjektiv til 130.000 kroner

Paparazzi-virksomhet

200 mm er en brennvidde som kan brukes til mye - naturfoto, konserter, detaljer og når du skal ta bilder uten å bli oppdaget, for eksempel paparazzi-virksomhet.

Med 200 mm kan man holde litt avstand og ikke bli oppdaget. Vi hadde ventet at 200 mm skulle være for kort til å ta bilder av lundefugl med. Særlig på kamera med fullformatbrikke. Og ofte var det det.

Men med en 1.4x telekonverter, ble det svært brukbart, og vi fikk mange gode bilder. Med skarp optikk og mange piksler å ta av, er det også store muligheter for å beskjære bildene, hvis det skulle være nødvendig.

Byggekvaliteten er som den skal være på slike objektiver – solid, værbeskyttet og med kvalitetsfølelse hele veien. Det skulle bare mangle.

Les også guiden: Med fjær i sikte

Vi er mektig imponert over bildekvaliteten til 200 mm f/2, og drømmer om å skaffe oss et slikt selv.

Vi er derimot ikke imponert over prisen på objektivet. Den forhindrer dessverre at vanlige folk i det hele tatt trenger å vurdere å kjøpe disse. Nikons 200 mm f/2 VR koster til sammenlikning bare to tredeler av Canon sin.

Les hele testen på Akam.no

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021