Gå til sidens hovedinnhold

Ikke be om hot dog her

Det sies om kantoneserne at de spiser alt på fire ben. Det stemmer ikke de spiser ikke bordet.

Hvis det rører på seg, har vi en tendens til å anse det som mat, bekrefter Zheng Yue.

Inntil ganske nylig var dette mulig å se i all tydelighet på det blodige Qingping-markedet i sentrum. Her kunne alle tenkelige dyresorter stå på utstilling som regel i levende form, fordi kantoneserne krever at maten skal være så fersk som mulig.

Da jeg besøkte Guangzhou for første gang i 1996, ble jeg overveldet av Qingping. I tillegg til griser, sauer, geiter og kyllinger var markedet fullt av rotter, apekatter, slanger, påfugler og andre eksotiske dyrearter. Hunder og katter sto også plassert i bur, klare til salg og slakt.

Til slutt ble det for uhygienisk for myndighetene, som stengte denne delen av markedet, forteller Zheng.

Best i verden

Men husk at kantonesisk mat er den beste i verden, konstaterer Zheng, mens han slafser i seg en stor bit blekksprut i soyasaus.

Den unge kommunikasjonsarbeideren har reist mye rundt i Kina, og skjønner ikke hvordan de overlever lenger nord.

I resten av landet blander de inn alt for mye krydder, salt og eddik i maten, mener han.
Her lar vi råvarene tale for seg selv.

Kinarestauranten

Den globale utbredelsen er ekstra åpenbar i matveien. De aller fleste kinarestauranter i verden serverer mat etter kantonesiske tradisjoner.

Vesten fikk en første smak på 1800-tallet, da området i en periode var det eneste i Kina som fikk drive handel med utlendinger.

Dessuten har utflyttingen vært større enn noe annet sted i Kina: Gjennom århundrer fartet kantonesere nedover Sørøst-Asia, og i nyere tid har de også beveget seg til våre kanter av kloden.

Medisinmarkedet

I dag må man et godt stykke utenfor byen for å finne de levende middagsmåltidene, men Qingping tilbyr fortsatt mange eksotiske opplevelser. Medisinmarkedet er stedet å gå.

Hva med et skilpaddeskall? Jeg har dem i alle størrelser, sier fru Yang og gir meg et lite skall som en vareprøve.

Ta det med hjem og lag suppe på det. Det hjelper mot giftstoffer i kroppen, og du vil føle deg mye bedre, hevder hun.

Dette markedet, i likhet med resten av Guangzhou, dirrer av aktivitet. Rett utenfor ligger det moderne shoppingområdet og gågaten Shangxia Jiu, der unge kantonesere med penger i lommen sprader i mylderet og viser hvor bevisste de er på de siste motetrendene.

Made in China

Dagens kantonesere ser ut, og oppfører seg, langt mer vestlig enn folk i de fleste andre delene av Kina.

Det skyldes ikke bare at byen ligger like nord for Hongkong, området er også selve kjernen i fabrikk-Kina.

Stolen du sitter på, buksa du går i, klokka du har rundt armleddet akkurat nå sjansene er store for at de er laget i området rundt Guangzhou.

Opium

Kom nærmere, kom nærmere! Utlendinger er alltid velkomne hit til Guangzhou, forsikrer den gamle gubben.

Hvor gammel Yu Xi er, vet han ikke. Men han har i alle fall passert de 70, sier han. Og dét på tross av at han røyker som en skorstein.

Dette er den eneste måten å røyke skikkelig på, forklarer Yu Xi, mens han trekker frem en diger, didjeridu-liknende pipe av bambus.

I gamle dager var det gjerne opium i slike piper. Guangzhou eller Canton, som byen ble kalt i tidligere tider var selve hovedsenteret for all handel i Kina på 1800-tallet, og narkotikaen flommet inn i landet fra britiske handelsmenn som ikke hadde lyktes i å finne noe annet som kineserne kunne være interessert i.

Kontrast

Kontrasten er stor, om man går motsatt vei fra Qingping. Da kommer man til den lille Shamian-øya som var det eneste stedet utlendinger fikk lov til å oppholde seg da de på 1800-tallet solgte sin opium til Kina i bytte mot sølv, porselen og silke.

I dag er øya et deilig sted å tilbringe noen timer mens man betrakter de gamle kolonibygningene.

Få, om noen, steder i Kina finnes det et tilsvarende område som ikke er blitt revet og erstattet av moderne høyhus. Øya er også et populært sted for dem som ønsker seg en dukkert i Perleelven.

Den er da ikke forurenset, sier Xi, en middelaldrende mann som hevder at han tar et daglig bad i det brune vannet.

Elva er i det minste mye renere enn før, tilføyer han.

Og skulle mannen ombestemme seg, ligger jo medisinmarkedet rett borti gata.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker