Gå til sidens hovedinnhold

Jul på trygg grunn

En god juletrefot er en forutsetning for en konfliktfri julefeiring.

Alt er i boks: Pepperkaker, kokosmakroner og berlinerkranser. Og det meste er i hus: Juletre, gaver og glitter. Men som så ofte før er det én ting som mangler før juletradisjonene står støtt i stua. "Har noen sett juletrefoten?!"

Noen presterer å kaste juletrefoten på dynga sammen med treet, svarer logistikkansvarlig i Hamre, Magnar Håheim, på spørsmål om hvorfor juletrefoten alltid ser ut til å bli borte.

Men de fleste legger den vel et lurt sted, som viser seg å være så lurt at man har glemt det når neste jul kommer, fortsetter han. Takket være nordmenns glemsel har Hamres salg av juletreføtter gått jevnt og trutt i over tretti år.

I tillegg bidrar nye familiekonstellasjoner til nye kunder hvert eneste år.

Kjøpetips

Det er noen ting som hvert år lokker frem gudsbespottende ord i den salige juletida: Den brente lukta som smyger seg ut i stua når julekakene har fått godgjort seg noen minutter for lenge i ovnen. Onkelen, naboen og barndomsvennen du litt for sent innser at du har glemt å kjøpe gave til. Og øyeblikket da juletreet skal i foten.

De fleste har vel opplevd å stå krokbøyd under treet med barnålene stikkende mot ansikt og hender mens rødheten stiger i kinnene av anstrengelse og frustrasjon.
"Hater den foten jeg har nå", er en av kommentarene i Kvinneguiden.no sin juletrefotdiskusjon.

"Klarte å ødelegge juletrefoten i fjor da jeg "tvang" et tre med litt for tjukk fot nedi, så et av festene knakk." skriver en annen.

Først og fremst må du sørge for å kjøpe en fot som er stødig. Den må tåle barna i huset. Jeg bruker levende lys på treet, og da er stødighet ekstra viktig, sier Håheim.

Juletreføtter kommer i mange varianter og materialer, fra klassisk ensfarget støpejern til mer fantasifulle varianter i fargerik plast. Det finnes varianter til innebruk, utebruk, til gulv og som bordmodell. Hvilken modell som er best, er vanskelig å vite, men å spørre seg frem i butikker og blant bekjente vil sannsynligvis hjelpe.

Du må i hvert fall passe på å kjøpe en fot som passer. De danske juletrærne som selges nå har ofte tykkere stamme enn norske grantrær. Vi har laget noen nye juletreføtter beregnet på dem, som kan ta stammer opptil 15 cm, tipser Håheim.

Du må også sørge for at foten har plass til nok vann - i hvert fall hvis du skal være borte dager i strekk.

Estetikk

Når treet skal i foten, er et godt tips å være to for å få treet til å stå rett. Og skulle treet fremdeles protestere mot å bli fjernet fra sine trygge røtter ved å nekte å stå støtt, er en velkjent nødløsning å feste tretoppen i et tau fra taket.

Juletrefotens utseende er et annet punkt mange har mye å utsette på. Ikke alle føtter er like estetiske. Som en nettbruker skriver:

"Hvis det er flere som skal ut å kjøpe juletrefot så har jeg et særdeles godt tips: Ikke send mannen ut på egenhånd for å handle, og i hvert fall ikke uten grundige instrukser og gjerne bilde. Ellers risikerer du å ende opp med en diger grønn kladeis av en juletrefot. Snakker av erfaring."

Mens en annen kommenterer "Vi får vel gjøre vårt beste for å skjule den med gaver det pleier vi i grunnen å være veldig gode til."

Og skulle du ikke like noen av butikkvariantene, er en hjemmelagde variant er også mulig. To planker i kryss som man spikrer fast på treet er én mulighet. En annen er å fylle en sinkbøtte eller liknende med stein eller sand.

Før julefreden forhåpentligvis får senke seg mellom greinene.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen